• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Joos: "Juventus is meer dan zijn concurrenten een machine"

  Allegri en zijn spelers vierden de titel op het veld van Sampdoria.

  Juventus heerst over het Italiaanse voetbal als nooit te voren. Juventus won nog nooit vier titels op rij. Tot afgelopen zaterdag. "Toen trainer Allegri voor dit seizoen overnam van Conte ontplofte het internet. Nu is hij bijna een heilige in Italië", zegt Filip Joos.

  Vier speeldagen voor het einde van het seizoen heeft Juventus een straatlengte voorsprong op al zijn concurrenten. Een vierde titel is geen verrassing. "Juventus is veel meer dan de andere teams een machine", zegt Sporza-voetbalcommentator en Italië-kenner Filip Joos.

  "Juventus heeft een eigen stadion en topspelers, die in vergelijking met vele andere ploegen, redelijk in de fleur van hun leven zijn."

  "Toen trainer Allegri overnam van Conte voor het seizoen ontplofte het internet. Weinig trainers zijn met zo weinig krediet begonnen als hij. Dat is ondertussen omgedraaid door het winnen van de titel, maar vooral door de halve finale van de Champions League te halen. Dat heeft hem bijna heilig gemaakt in Italië."

  Juventus heeft alle statistieken mee dit seizoen. Het verloor maar drie keer in de competitie, kreeg voorlopig de minste doelpunten tegen en heeft met Carlos Tevez de voorlopige topschutter in zijn rangen.

  "Roma speelde een maand redelijk goed, Lazio drie maanden, maar tegen Juventus verloren ze wel altijd. Over het hele seizoen is Juventus de beste ploeg."

  "Ze hebben Morata en een Tevez in goeie doen voorin. Vidal is na een zwakkere periode, waarin hij te veel rondhing in het nachtleven, weer top. Ook Pirlo en Marchisio zijn er nog altijd en met Pogba hebben ze het juweel aan de kroon. Zelfs zonder hem konden ze winnen."

  "Geen toeval dat Roma en Milan plannen hebben voor een nieuw stadion"

  Juventus nam in 2011 zijn intrek in een splinternieuw stadion en pakte sindsdien altijd de titel. Ook dat speelt mee in het succes. "In Italië zijn de stadions gigantisch verouderd", weet Joos uit ervaring.

  "Daardoor gaan minder en minder mensen naar het voetbal. Het nieuwe stadion van Juventus is wel een prachtige tempel, die altijd vol zit. Het stadion is gebouwd op de as van het vorige delle Alpi. Dat stadion was ook een drama. Door de piste en de wind, die er vrij spel had."

  "Eigenlijk is het een schande dat spelers als Alessandro Del Piero en Roberto Baggio op dat veld hun kunstjes moesten tonen. Het is geen toeval dat Milan en Roma ook plannen hebben voor een nieuw stadion. Ze moeten mee, anders wordt Juve de volgende tien jaar negen keer kampioen."

  "33 behaalde titels op het veld"

  Officieel staat de teller van Juventus nu op 31 Italiaanse titels, maar zelf ziet de club dat anders. Juventus heeft zich niet neergelegd bij de twee titels die hen werden afgenomen in 2005 en 2006 na een groot omkoopschandaal.

  "Bij Juventus spreken ze nog altijd van "33 behaalde titels op het veld". Ze doelen op het feit dat ook andere teams niet helemaal zuiver op de graat waren in die periode. Roma kocht Rolex'en ter waarde van 20.000 euro voor scheidsrechters. En Inter telefoneerde naar de scheidsrechtersbaas."

  "Het systeem van Juventus-voorzitter Luciano Moggi was het meest geperfectioneerd, ook daarin was Juventus dus de beste. Daarom vind ik het wel terecht dat ze die titels zijn kwijtgespeeld."