• home
 • video
 • pas verschenen

  Hazard: "Ik was niet content, maar de coach beslist"

  Hazard moet naar de bank.

  Eden Hazard en Vincent Kompany hebben de wedstrijd in Israël niet uitgespeeld. De ene werd verrassend vervangen, de andere moest eraf met rood. "Bij de rust had het 0-3 moeten staan", zeggen beide spelers in koor. "We hebben Israël in de match laten komen."

  Vincent Kompany kreeg iets na het uur een tweede gele kaart van de Engelse scheidsrechter Clattenburg en moest dus de kleedkamer opzoeken. Israël begon meer in zijn kansen te geloven en de Rode Duivels bakten er nog weinig van, al was het voor de uitsluiting van de aanvoerder ook al niet denderend.

  Hoe legt hij zijn rood uit? "Ik vond mijn eerste gele kaart een beetje streng en die tweede was nog maar mijn tweede fout in heel de wedstrijd."

  "Ik merkte dat ik die fout zou maken en probeerde zoveel mogelijk uit de weg te gaan van die jongen. Maar hij bleef steken met de bal en het liep helemaal verkeerd af. Ik kwam plotseling nog aan de bal, die ik helemaal niet wou. De ref wist toen wellicht niet meer wat hij moest doen."

  'Maar oké, ik heb geleerd dat je nooit spijt moet hebben als je alles geeft. En ik geef sowieso altijd alles. Tot dan ging de match goed, het was jammer."

  Kompany kent scheidsrechter Clattenburg van in Engeland. "Meestal hebben we verschillende meningen."

  "Ik had alle vertrouwen in mijn ploegmaats dat ze de 0 zouden houden en een zekere discipline bewaren. Mijn vervanger Jason Denayer weet perfect wat zijn taak is en heeft het uitstekend gedaan."

  Hazard was niet tevreden met zijn wissel. Is daarover gesproken? "Iedereen was heel blij met het resultaat en dat is het belangrijkste. Eden was zo goed tegen Cyprus en ook in de eerste helft tegen Israël. Maar daarna was de wedstrijd veranderd, dat kan je niet verstoppen. Iedereen speelt in functie van het collectief en als we dan winnen, zijn we tevreden."

  België won op karakter. "Inderdaad, en ik vind dat dat soms niet vaak genoeg erkend wordt. Ga eens alle matchen bekijken van de laatste drie jaar. We staan sterk achterin, we kunnen bepaalde ploegen op momenten heel veel pijn doen en onze uitwedstrijden zijn meestal echt goed. Bijvoorbeeld Wales uit en Servië uit."

  "We kunnen op veel verschillende manieren een resultaat halen en kunnen veel uitdagingen overwinnen. Dat was deze keer dus niet anders. We kunnen er niet van uitgaan dat dit voor altijd zal blijven duren, maar het is leuk om nu in zo'n ploeg te spelen."

  "Het ging te makkelijk voor de rust"

  Kompany weet wel waarom het nog lastig werd. "Het ging in de eerste helft te gemakkelijk. We hadden niet verwacht dat we zo makkelijk zouden domineren. Israël kwam er echt niet uit. De enige fout die we gemaakt hebben, is dat we niet snel een tweede en derde keer gescoord hebben. Zo hebben we Israël in de match laten komen. Ze zijn anders uit de kleedkamer gekomen en dan merk je dat dit wel een gevaarlijke wedstrijd is."

  "Dus iedereen is tevreden. Voor een 6 op 6 hadden we getekend. Dit opent goeie perspectieven voor de toekomst."

  Hazard: "Ik wou voortspelen om verschil te maken"

  Even voor de rode kaart van Kompany had Eden Hazard plaats moeten ruimen voor Nacer Chadli, een opvallende ingreep van bondscoach Marc Wilmots. "Ik was niet tevreden, want ik wou voortspelen", zegt Hazard. "Ik ben een competitiebeest en wil altijd spelen en het verschil maken. Maar de coach beslist en het collectief gaat voor alles. De invallers hebben het ook goed gedaan."

  "Ik heb de coach achteraf naar de reden gevraagd en hij zei dat ik een beetje moe was. Of dat effectief zo was? Misschien een beetje. Ik heb veel wedstrijden gespeeld dit seizoen. Ik denk niet dat Wilmots me een signaal willen geven heeft."

  "In de eerste helft vond ik dat het goed liep. Ik zat in de match, kwam geregeld aan de bal en gaf een aantal goeie passes. Het had bij de rust 0-3 moeten staan."

  "In de tweede helft hebben we hetzelfde proberen te brengen, maar dat is niet gelukt. We kenden een mindere periode en de tegenstander kan altijd weer in de match komen. Na die rode kaart hebben we het toch nog goed aangepakt. Gelukkig stond Thibaut er ook bij de Israëlische pogingen."

  Tweets van Sporza-analisten: