• home
 • video
 • pas verschenen

  Australische cricketers pakken vijfde wereldtitel

  Australië mocht de beker in eigen land in de lucht steken.

  Australië heeft zich voor de vijfde keer tot wereldkampioen cricket gekroond. Voor het oog van meer dan 90.000 thuissupporters in Melbourne klopte het Nieuw-Zeeland met zeven wickets.

  Nieuw-Zeeland stond voor het eerst in de finale van een WK. Op weg daarnaartoe had het acht keer op rij gewonnen, maar tegen Australië kreeg het meteen een zware tik. Aan bat ging sterspeler Brendon McCullum al op de derde bal uit met nul runs.

  Dankzij 83 runs van Grant Elliot kwamen de Nieuw-Zeelanders toch nog uit op 183 all out in 45 overs. Ook Australië haperde even aan slag, maar voor eigen publiek kwamen ze nooit echt in de problemen. Na 33 overs had het de wereldtitel al op zak.

  De grote held bij de Australiërs was kapitein Michael Clarke. De 33-jarige slagman, die na de WK-finale afscheid nam van het professionele cricket, droeg de zege op aan zijn overleden vriend en ex-ploegmaat Phillip Hughes. In november werd die dodelijk geraakt door een cricketbal tegen het hoofd.

  Voor het gastland is het al de vijfde wereldtitel. Australië won de wereldbeker ook al in 1987, 1999, 2003 en 2007.