• home
 • video
 • pas verschenen

  Dury: "Dood van Malanda doet heel veel pijn"

  De verslagenheid na de dood van Junior Malanda is heel groot. Essevee-coach Francky Dury, die Malanda liet debuteren op het hoogste niveau, moest zijn spelers het slechte nieuws melden op winterstage.

  Francky Dury is de man die Junior Malanda lanceerde op het hoogste niveau, bij Zulte Waregem. Dury en zijn team zijn momenteel op stage in Marbella. Het nieuws van de dood van Malanda kwam als een mokerslag aan.

  "We zijn hier aan onze laatste avond toe. Dan gaat het er meestal wat losser aan toe, maar vanavond niet. Het nieuws is echt heel hard aangekomen bij de spelersgroep, ook bij spelers die Junior niet zo goed gekend hebben", vertelt een zwaar aangeslagen Dury aan Sporza.

  "Ik heb de groep toegesproken en hen het nieuws verteld bij het avondmaal. Je zag alle kopjes zo naar beneden gaan. We verliezen niet alleen een jonge belofte van het Belgische voetbal, maar ook een vriend."

  "Ik heb hem eergisteren nog aan de lijn gehad en daar ben ik blij om. We hebben elkaar het beste gewenst voor het nieuwe jaar. Hij was gelukkig, ook al had hij het dit seizoen wat moeilijker bij Wolfsburg. Hij vertelde me nog dat hij zaterdagavond op stage zou vertrekken."

  "Junior was een jongen waar je zoveel plezier aan beleefde. Hij was overal graag gezien. Hij stond altijd klaar om iedereen te helpen. In twee jaar tijd heeft hij zo'n mooie carrière opgebouwd, maar het noodlot kan op ieder moment toeslaan. Dit doet heel veel pijn."

  "Malanda beschikte over een ongelooflijke winnaarsmentaliteit"

  Francky Dury is als geen ander geplaatst om de kwaliteiten van Junior Malanda op te sommen. "Hij beschikte over een geweldige mentaliteit. Hij wilde er alles voor doen, maar amuseerde zich ook. We hebben zoveel mooie momenten beleefd. Met hem was niks onmogelijk", weet Dury.

  "Toen hij arriveerde bij Zulte Waregem vertelde hij dat hij op vier posities kon spelen. Zijn wil om te spelen was zó groot. Ik zette hem aanvankelijk nog op de rechtsback, maar zag snel in dat zijn kwaliteiten het best tot hun recht kwamen als verdedigende middenvelder."

  "Duelkracht was wellicht zijn grootste kwaliteit, maar hij had ook respect voor zijn tegenstander. Hij was er nooit op uit om iemand te blesseren. Malanda beschikte over een ongelooflijke winnaarsmentaliteit. Iedere morzel grond was van hem. Het is spijtig dat die ene morzel grond in Duitsland vanmiddag niet van hem was."

  "Ik herinner me nog dat hij drie dagen na zijn transfer naar Duitsland in mijn kantoor stond om me een shirt van Wolfsburg te overhandigen. Dat truitje ligt nog altijd op mijn bureau. 20 jaar is hij geworden, veel te vroeg. Ik ben trots dat ik hem gekend heb."

  De sportwereld regeert met grote verslagenheid op het nieuws:

  • Kevin De Bruyne: "Het is zo vreemd om je vriend 's morgens nog te horen en daarna dit nieuws te krijgen. Ik heb een heel goede vriend veel te vroeg verloren. Rust in vrede mijn vriend, je blijft altijd in de buurt."
  • Marc Wilmots: "Het Belgische voetbal verliest een van zijn grootse beloften. Mijn diepste medeleven aan familie en kennissen van Junior Malanda."
  • Romelu Lukaku: "Junior, waarom jij mijn broer? Een van mijn enige en unieke vrienden. Ik kan het echt niet geloven dat je er niet meer bent. Mijn tranen blijven maar lopen. Niets zal nog hetzelfde zijn voor Jordan en mij, we waren altijd samen. Ik had nooit gedacht dat ik deze zin zou schrijven... rust in vrede broer."
  • Jordan Lukaku: "Leven is oneerlijk. Ik hou van je, mijn broer. Je zit voor altijd in mijn hart. 28 augustus was je verjaardag, ik heb je toen een lang leven toegewenst.Vijf maanden later ben je er niet meer."
  • Vincent Kompany: "Onbeschrijflijk. Hoe triest. Ik ben met heel mijn hart bij de naasten van Junior Malanda. Rust in vrede kleiner broer."
  • Eden Hazard: "Triest dat ik dit slechte nieuws verneem. Rust in vrede kleine broer."
  • Thibaut Courtois: "Het voetbal verliest een enorm talent en een fantastisch persoon."
  • Dries Mertens: "Ben er niet goed van. Veel sterkte aan familie, vrienden en ploegmaats."
  • Michy Batshuayi: "Dit is verschrikkelijk, ik heb hier geen woorden voor. Rust in vrede mijn vriend. Veel te jong om ons te vertalen, ik ga je missen."
  • Johan Walem: "Vaarwel kapitein. Een heel groot talent en een voorbeeld voor velen."
  • Sepp Blatter: "Ik ben triest en in shock door de dood van Junior Malanda. Het voetbal verliest een groot talent. Mijn gedachten zijn bij zijn familie."
    

  Veel sporters uiten hun ongeloof en betuigen hun medeleven op Twitter: