• home
 • video
 • pas verschenen

  Evocatiecommissie maakt straf Joachim Van Damme ongedaan, maar te laat

  Joachim Van Damme zat zijn schorsing voor een elleboog al uit.

  KV Mechelen-speler Joachim Van Damme is door de Evocatiecommissie van de Belgische Voetbalbond vrijgepleit. Het proces was vooral symbolisch, want Van Damme zat zijn straf voor een elleboogstoot in de match tegen Cercle Brugge al uit. De uitspraak is een nieuwe klap voor de Reviewcommissie.

  In KV Mechelen-Cercle van 8 november raakte Van Damme Thibaut Van Acker met zijn elleboog. Scheidsrechter Colemonts gaf hem daar de gele kaart voor.

  De Reviewcommissie, de nieuwe bondsinstantie die spelers kan vervolgen op basis van tv-beelden, wou een zwaardere straf voor Van Damme en startte een procedure.

  De Geschillencommissie sprak Van Damme eerste vrij, maar in beroep kwam er toch een schorsing van twee speeldagen. Tegen die beslissing trok KV Mechelen naar de Evocatiecommissie.

  En die oordeelde nu zoals de Geschillencommissie: volgens de FIFA-regels zijn de beslissingen van de ref "finaal en onomkeerbaar", tenzij er sprake is van een flagrante fout.

  Het was de eerste keer dat een zaak van de Reviewcomissie in een evocatiezitting behandeld werd.

  Omdat een evocatieprocedure niet opschortend werkt, zat Van Damme zijn schorsing al uit tegen Genk en Oostende.

  Anele vervolgd op basis van televisiebeelden

  Genk-speler Anele wordt op het matje geroepen voor de slag die hij zondag uitdeelde in de wedstrijd tegen Club Brugge. De Reviewcommissie zal de speler vervolgen op basis van televisiebeelden.

  Scheidsrechter Bart Vertenten merkte de slag eerst niet op, maar zijn assistent was wel alert. Toch gaf de scheidsrechter foutief een gele kaart aan Nathan Kabasele. "De actie van Anele was een vrijwillige slag aan een tegenstrever. Dat verdient rood", laat de Reviewcommissie weten.

  Op 30 december moeten Anele en Racing Genk zich komen verantwoorden voor de Geschillencommissie.