• home
 • video
 • pas verschenen

  Goegebuer: "Heel blij met 250 kg op WK gewichtheffen"

  Tom Goegebuer nam voor de elfde keer deel aan het WK.

  Tom Goegebuer is op het WK gewichtheffen 20e geworden. De 39-jarige Belg bleef onder zijn persoonlijke records, maar is toch "zeer blij" te zijn met zijn totaal van 250 kilogram. Daarvoor ging hij naar Kazachstan.

  Goegebuer, de nestor in het wereldje, heeft zijn zinnen gezet op de Spelen van Rio. Om dat doel te bereiken wou Goegebuer op het WK 250 kilogram boven zijn hoofd steken. En dat lukte ook.

  Goegebuer trok 115 kilogram, een evenaring van zijn totaal van het EK en dat was toen goed voor brons. Bij het stoten deed hij het aanzienlijk beter dan op het EK, met 135 kilogram. Dat brengt zijn totaal op 250 kilogram, vier kilogram onder zijn persoonlijk record.

  "Ik ben zeer tevreden dat ik dit na mijn blessureleed neerzet", reageerde hij bij zijn elfde WK-deelname. Zijn hoogste WK-plaats ooit was een achtste, maar de plaatsing was nu niet belangrijk.

  "Het niveau lag hoog. Ik had een beetje pech, want met 1 kg meer kon ik vijf plaatsen stijgen. Anderzijds was dit ook een bewuste keuze. We wilden niet afwijken van de vooropgestelde tactiek om zeker te spelen op een goed totaal en zo een basis te leggen voor Rio."

  "Het trekken verliep feilloos. Ik werd er knap derde mee in de B-groep. In het stoten had ik door mijn trainingsblessures een kleine achterstand. Na een lichte 130 kg gingen we voor een veilige 134 kg, maar ik miste toch door een technische fout. Bij de laatste poging kon ik dus niet voor de geplande 138 kg gaan, maar ik besloot toch 135 kg te doen. Dat ging zonder probleem."

  "Zeker in top 15 van olympische ranking"

  "Mijn 250 kg is mijn beste resultaat sinds 2011, dat is alvast een opkikker dat mijn leeftijd nog niet gaat doorwegen. Met dit totaal sta ik ook zeker in de top 15 van de olympische ranking. Gebaseerd op de voorbije twee olympische edities verwacht ik dat ik ongeveer in de top 20 moet blijven."

  "Het WK in 2015 is de tweede selectiewedstrijd voor de Spelen. Daar wil ik wel risico nemen om meer dan 250 kg te behalen en zo op te klimmen op de ranking. Elke kilogram kan een paar plaatsen schelen."