Ga naar de inhoud

Nieuw decreet: dopingzondaars 4 i.p.v. 2 jaar geschorst

 vr 7 november 2014 17:30
Philippe Muyters over antidopingwet: "Strenger, slimmer en klantvriendelijker."
De Vlaamse regering heeft het nieuwe dopingdecreet goedgekeurd. De antidopingregels worden strenger. Zondaars riskeren een langere straf, stalen worden tien jaar bewaard en ook begeleiders worden in de gaten gehouden. "Ik hoop dat het afradend werkt", stelt minister van Sport Philippe Muyters. "Eerlijk sporten moet nog meer kansen krijgen."

De nieuwe Vlaamse antidopingregels in een notendop

4 jaar i.p.v. 2 jaar schorsing

Voor een grote overtreding zal een dopinggebruiker langer moeten boeten. De Vlaamse overheid trekt de schorsing op naar vier jaar. Tot nu toe stond een gebruiker twee jaar aan de kant.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters: "Ik hoop dat het afradend werkt. Zo willen we eerlijk sporten nog meer kansen geven."

Stalen 10 jaar in de koelkast

Dopingjagers werden in het verleden vaak op snelheid gepakt door inventieve sporters en/of begeleiders. Daar wil de Vlaamse regering verandering in brengen.

Philippe Muyters: "Urine- en bloedstalen van een atleet kunnen we nu tien jaar na datum bijhouden. Zo willen we sporters die zich doperen met de nieuwste snufjes of de nieuwste doping alsnog kunnen straffen met terugwerkende kracht."

Malafide begeleiders niet toegelaten

De dopingjagers van de Vlaamse overheid gaan ook coaches en begeleiders beter in de gaten houden. Als een atleet met een dopingzondaar in zee gaat, riskeert hij een schorsing.

Philippe Muyters: "Een atleet kan niet meer samenwerken met een coach of een begeleider die nog een dopingschorsing uitzit. We willen voorkomen dat die deel uitmaakt van de entourage. Als de schorsing van de trainer is afgelopen, mag hij zijn activiteiten als begeleider weer uitoefenen."

Voorbeeld: een renner zal niet kunnen samenwerken met dopingzondaar Lance Armstrong, die levenslang geschorst is.

Uitleg vragen = uitleg krijgen

Het verhaal van Thomas Van der Plaetsen is pijnlijk. De jonge tienkamper werd te snel in verband gebracht met dopinggebruik, uiteindelijk bleek hij kanker te hebben. Daarom krijgt een "verdachte" atleet altijd de kans om uitleg te vragen tijdens een hoorzitting.

Philippe Muyters: "In het geval van Thomas was dat al zo. Iemand die een voorlopige schorsing riskeert, kan eerst gehoord worden. Zo willen we dergelijke "ongelukken" vermijden."

Voorbeeld: Een atleet vermoedt dat hij positief heeft getest door een vervuild voedingsmiddel. Tijdens een hoorzitting kan hij uitleg vragen en zijn verhaal doen.

Wereldwijd geschorst

Het nieuwe antidopingdecreet is gebaseerd op de antidopingcode van het Wereldantidopingagentschap WADA. Een schorsing in Vlaanderen zal voortaan wereldwijd overgenomen worden. Naar het buitenland verhuizen is dus geen optie meer voor een dopinggebruiker.