• home
 • video
 • pas verschenen

  Keniaanse marathonloopster Jeptoo test positief

  Rita Jeptoo is een succesvolle marathonloopster.

  De Keniaanse Rita Jeptoo is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Jeptoo, die de voorbije twee jaar de marathons van Boston en Chicago won, legde de positieve test af bij een controle buiten competitie. "Leugens", reageert Jeptoo.

  De Keniaanse Atletiekbond kwam zelf met het nieuws naar buiten. "De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft ons gemeld dat in de urine van Rita Jeptoo verboden substanties zijn aangetroffen. Het A-staal van een controle buiten competitie op 25 september 2014 bleek positief", klinkt het.

  Volgende week zitten Jeptoo en de Keniaanse bond samen. "Dan zullen we bepalen of er een analyse van het B-staal komt", zegt de bond. "Maar ze ontkent dat ze een verboden product genomen heeft. We mogen haar ook nog niet veroordelen." Jeptoo (33) reageerde zelf heel kort op haar positieve test. "Het zijn leugens", was haar reactie.

  Door de positieve test werd overigens een prijsuitreiking van de World Marathon Majors (WMM) uitgesteld. De WMM staat in voor de organisatie van de marathons in Tokio, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York.

  Het zag ernaar uit dat Jeptoo komend weekend een award kon winnen. "Maar gezien de omstandigheden is het beter om de ceremonie uit te stellen", laat de organisatie weten.