• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI eist twee tot vier jaar voor Kreuziger

  Het welles-nietes-spelletje rond Roman Kreuziger duurt voort.

  De UCI heeft voor het TAS een strenge straf geëist voor "dopingzondaar" Roman Kreuziger. De advocaat van de Tsjech voert procedurefouten aan. De bloedstalen zouden niet goed bewaard geweest zijn.

  Enkele weken geleden werd Roman Kreuziger in eigen land vrijgesproken. De UCI beweerde nochtans op basis van afwijkende waarden in Keuzigers bloedpaspoort dat de Tsjech verboden middelen heeft genomen.

  Via het Internationaal Sporttribunaal TAS wil de UCI, samen met het Wereldantidopingagentschap WADA, Kreuziger alsnog schorsen.

  "We vragen een schorsing van twee tot vier jaar en een boete van 770.000 euro", luidt de forse eis. "Daarnaast willen we alle resultaten van Kreuziger sinds 2011 laten schrappen."

  Dat laatste zou betekenen dat de 28-jarige renner van Tinkoff-Saxo zijn overwinning in de Amstel Gold Race 2013 zou verliezen, net als zijn vijfde plaats in de Tour van dat jaar.

  De advocaat van Kreuziger gaat intussen in de tegenaanval. "Kreuziger werd vrijgesproken omdat de beschikbare gegevens onvolledig en onvoldoende zijn." Sommige stalen zouden bij een te hoge temperatuur bewaard geweest zijn, terwijl andere dan weer niet correct geïnventariseerd waren.

  De afwijkende waarden zijn volgens Kreuzigers verdediging te verklaren door hypothyreoïdie, een aandoening van de schildklier waar de Tsjech al sinds 2003 aan lijdt. De behandeling hiervoor zou de pieken in zijn bloedpaspoort verklaren.