• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondscoach: "Alles is mogelijk voor Belgische turnsters"

  Coach Yves Kieffer en Laura Waem.

  De Belgische turnsters zijn met een elfde plek en een prima gevoel teruggekeerd van het WK in China. Bondscoach Yves Kieffer ziet een "logische opmars" en weet niet waar de limieten liggen.

  De elfde plaats in de landencompetitie was de beste Belgische prestatie in de turngeschiedenis. Bondscoach Yves Kieffer wil nog niet te veel pluimen op zijn hoed steken en ziet een gestage opmars.

  "De elfde plaats is een logisch resultaat, want in elk toernooi hebben we vooruitgang geboekt. Dat deden we op het EK en nu weer op het WK. Stilaan weet iedereen dat er met België rekening moet worden gehouden", zegt Kieffer bij Sporza.

  "Toen ik (5 jaar geleden) aankwam en zei dat ik hier hetzelfde wilde neerzetten als in Frankrijk, lachten de mensen me nog uit. Mensen legden me uit dat het hier een andere context was. Maar kijk, net als op het EK eindigen we op het WK weer voor de Fransen."

  "Onze turnsters worden er zich competitie na competitie meer van bewust dat alles mogelijk is. We hebben gymnasten met veel kwaliteiten. De ambitie is er en er staat geen limiet op wat we kunnen bereiken."

  Kieffer: "Niet als meelopers naar Rio"

  Kieffer heeft vertrouwen in de toekomst. "We zullen ons plaatsen voor Rio 2016, waar 12 landen mogen deelnemen. En niet zomaar als meelopers. We willen resultaten neerzetten op de Spelen ook", wil Kieffer ook individuele finales halen.

  "Onze ploeg groeit door de combinatie van ervaren turnsters die nog vooruitgang kunnen boeken en jonge turnsters die zich daaraan kunnen optrekken."

  "Er staat talent te popelen om door te breken. Het zal erop aan komen om op alle niveaus te blijven groeien. We moeten het onszelf moeilijker maken op training en elke dag alles geven. Die cultuur moeten we ons eigen maken."

  "We moeten steeds zoeken naar mogelijkheden om sterker te worden en topsport van het hoogste niveau te beoefenen. Dan kunnen we de top 8 halen met het team en kunnen de turnsters zich in individuele finales met de besten meten. En hen kloppen."

  Croket: "Heb twijfels weggeturnd"

  Op het WK was ook de comeback van Julie Croket (archieffoto) een opsteker voor de Belgische ploeg. Coach Kieffer roemt haar "sterke mentaliteit" en zelf is ze ook dolblij dat ze weer naar haar beste vorm kan toegroeien na twee jaar blessureleed.

  "Na 2 jaar aan een stuk heropbouwen en hervallen, begin je wel eens te twijfelen. Is mijn lichaam op? Maar op dit WK heb ik alle twijfels afgeworpen."

  "Het was leuk om weer mee te kunnen doen en deel uit te maken van zo’n fantastisch team. Ik deed simpele en stabiele oefeningen en weet dat ik nog veel kan groeien. "Ik kan het nog", dat ging voortdurend door mijn hoofd."

  "We willen met de Belgische ploeg als team naar de Spelen, dat zou fantastisch zijn. Er kunnen nog enkele talentrijke meisjes bijkomen en we helpen elkaar om een hoger niveau te bereiken."

  Waem: "Te veel stress in de finale"

  Laura Waem wist zich op het WK individueel knap te plaatsen voor de finale, maar ze raakte niet weg van de 24e en laatste plek in de eindstrijd.

  "Ik had meer stress dan bij de kwalificaties. Daar stonden we met het team en we zijn gewend om elkaar aan te moedigen en te steunen. Dat heb ik toch gemist."