• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Lierde: "De komende jaren heb ik nog kansen"

  "Zonder dip in de marathon stond ik op het podium."

  Een jaar na zijn grootste overwinning moet Frederik Van Lierde tevreden zijn met een achtste plaats in de Ironman in Hawaï. "Ik heb mijn titel toch waardig verdedigd", vertelt de 35-jarige triatleet. "Ik kreeg plots steken, anders stond ik op het podium."

  Frederik Van Lierde geeft toe dat hij voor meer dan een achtste plaats naar Hawaï had toegeleefd. "Een ontgoocheling, maar het blijft sport. Ik heb mijn titel toch waardig verdedigd", reageert de winnaar van vorig jaar.

  "Tussen kilometer 30 en 33 is het foutgelopen. Dat was dodelijk. Anders stond ik op het podium."

  "Ik voelde plotseling steken. Onverklaarbaar, omdat ik hetzelfde voedingspatroon als vorig jaar gevolgd heb. Misschien heb ik mijn suikers te snel genomen? Ik ben even te voet gegaan en heb water gedronken. Gelukkig ging het weer beter na die drie kilometer."

  "Het niveau in de triatlon ligt zo dicht bij mekaar. Ik ben als achtste gefinisht op drieënhalve minuut van de derde plaats."

  "Geloof er nog in"

  Als titelverdediger legde Frederik Van Lierde met nummer 1 de Ironman af. "Toch een beetje een nadeel", weet hij. "Tijdens het fietsen wou niemand overnemen. Volgend jaar heb ik geen nummer 1 meer en ben ik van dat probleem verlost."

  "Met de fiets heb ik de weersomstandigheden nog nooit zo zwaar meegemaakt. Van de 180 heb ik misschien 40 kilometer met wind in de rug kunnen afleggen. Mijn wattages liggen hoger, maar ik ben wel vijf minuten trager. Dat verklaart veel."

  "Ik was beter, maar dat heb ik niet kunnen omzetten in een resultaat. Ik geloof nog altijd in mijn kansen. Ik heb getoond dat ik nog altijd kan meespelen voor de overwinning. Daar twijfel ik niet aan."

  "En dankzij mijn overwinning van vorig jaar hoef ik me ook de komende vier jaar niet te kwalificeren voor Hawaï. Ik heb de komende jaren nog kansen."

  "Kienle verdiend wereldkampioen"

  De latere winnaar Sebastian Kienle kwam eraan gevlogen op zijn fiets. "Ik heb hem gevolgd, maar ik denk dat hij een 56 trapte. Dat tempo kon ik met mijn 54,5 niet aan", geeft Frederik Van Lierde toe. "Impressionant hoe die Kienle fietst. En dan loopt hij nog een marathon in 2u54'! Knap, hij is de verdiende wereldkampioen."