• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Appelboom: "Rio halen wordt mentaal moeilijk voor Phelps"

  De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps werd zes maanden geschorst na een dronken rit. Ex-zwemmer Sidney Appelboom denkt dat een nieuwe comeback vooral mentaal moeilijk wordt voor de zwemkampioen. "Puur sportief komt hij dit wel te boven, maar wat met de persoon Phelps?"

  Michael Phelps (foto) werd vorige week door een politieagent van de weg geplukt. Hij reed veel te snel en had duidelijk te veel gedronken. De Amerikaanse zwembond schorste hem daarop voor zes maanden en bande hem ook van het WK. "Ik begrijp wel dat hij gestraft moet worden", zegt Appelboom.

  "De schorsing van zes maanden kan ik ook nog wel begrijpen, maar geen WK, dat is wel heel streng. Men beweert dat dat in onderling overleg gebeurd is, maar dat zou ik met een korreltje zout nemen. De Amerikaanse zwembond wil zich distantiëren van Phelps."

  "Geen WK zwemmen, is een ramp. Dat wil zeggen dat hij zich een jaar lang niet met de wereldtop zal kunnen meten. Toch geloof ik dat hij dit sportief wel te boven kan komen. Het blijft Phelps, de beste zwemmer aller tijden."

  "Mentaal wordt het een ander verhaal. Komt hij al de negatieve kritiek nog te boven? Hij zal niet meer de held van Amerika zijn. Hoe gaat hij daarmee om? Dat zal de grootste horde zijn op weg naar de Olympische Spelen in Rio."

  "We mogen Phelps niet aan de schandpaal nagelen. Wat hij gedaan heeft is erg, maar hij heeft niemand vermoord. Ik hoop dat hij er over zes maanden weer staat."