• home
 • video
 • pas verschenen

  Van den Spiegel: "Oostende is er klaar voor"

  Coach Dario Gjergja is al jaren een vaste waarde aan de zijlijn.

  Oostende speelt vanaf morgen in eigen zaal een kwalificatietoernooi om aan de Euroleague, de Champions League van het basketbal, te mogen deelnemen. Ex-speler Tomas Van den Spiegel is het gezicht van het toernooi. Hij heeft er een goed oog op voor de kampioen.

  "Het is een prestatie dat het Euroleague-kwalificatietoernooi weer naar België komt (Charleroi was ook al organisator)", vindt Tomas Van der Spiegel (foto). "In vier dagen tijd kunnen we acht fantastische teams aan het werk zien."

  Enkel de winnaar van het toernooi stoot door naar het hoofdtoernooi, waar alle Europese topclubs tegen elkaar ten strijde trekken. "De laatste paar jaar heeft de organiserende ploeg zich altijd gekwalificeerd", geeft Van den Spiegel Oostende hoop.

  "Villeurbanne, de tegenstander in de eerste ronde, is een vaste waarde in het topbasketbal, maar het Franse basketbal heeft het moeilijk. Met de komst van Tony Parker (de NBA-ster van de Spurs is er voorzitter) kreeg de club wel een kwaliteitsinjectie."

  Oostende zelf kreeg ook een nieuw gezicht. "Voor het tweede jaar op een rij heeft het zijn beste speler moeten laten gaan. Daar kun je niet veel aan doen. Maar er zit wel een lijn in het beleid. Oostende investeert al een paar jaar in jonge Belgen."

  "Ik denk dat het er wel klaar voor is. Oostende kan zich met alle ploegen meten, omdat het een goeie defensie heeft. Dat heeft geen enkele tegenstander graag. Maar opgelet: Villeurbanne heeft afgelopen weekend nog Barcelona en Partizan Belgrado verslagen, toch twee topteams."

  "Niet topfavoriet wint, maar ploeg met beste chemie"

  Hoewel Van den Spiegel Oostende kansen toedicht, is het niet de topfavoriet. "Dat is Kazan, een ploeg met een budget dat 7 à 8 keer groter is dan dat van Oostende."

  "Maar in een toernooivorm gaat vaak niet de topfavoriet door, maar wel de ploeg waarbij de chemie vroeg in het seizoen het best is. Daarom denk ik dat Oostende een kans maakt."