• home
 • video
 • pas verschenen

  "Brussel maakt een grote kans op de openingswedstrijd"

  "Het is nog niet 100 procent zeker dat er een nieuw stadion komt."

  Brussel is een van de dertien gaststeden voor het EK voetbal in 2020. Brussel mag een achtste finale en drie groepswedstrijden organiseren. Iedereen reageert verheugd. Dat Brussel geen kwartfinale toegewezen kreeg, zou een goed teken zijn volgens Alain Courtois. "Zo maken we een serieuze kans op de openingswedstrijd."

  Het waren spannende momenten voor Steven Martens, CEO van de Voetbalbond. "Ik heb even gezweet. Het duurde lang, maar uiteindelijk zijn we erbij. Dat is het belangrijkste."

  "We organiseren nog eens een groot evenement in België. Voor een klein land is het EK toch een grote uitdaging. Het zal een boost geven aan de nationale ploeg, maar ook aan het clubvoetbal."

  "Ook de andere stadions zullen nu vernieuwd worden. Er is kritiek op de investering in één nieuw stadion, maar de bond heeft ook hard gewerkt aan de dossiers voor de andere Belgische stadions. We willen het hele landschap veranderen."

  "Het is nog niet honderd procent zeker dat er een nieuw stadion komt op de Heizel, maar ik voel veel steun van de verschillende overheden. De plannen voor een nieuw stadion waren er al, maar dit zorgt voor extra druk. Ik ben hoopvol."

  Courtois: "Wil ook een Europese finale naar Brussel halen"

  Alain Courtois, voorzitter van het organisatiecomité Brussels 2020, was bijzonder opgetogen. "Ik was heel nerveus. De selectie was nog niet binnen, maar op het laatste nippertje is het gelukt. Dit is een belangrijke stap voor de stad, voor het land en voor ons voetbal."

  "Voor onze nationale ploeg was een nieuw stadion essentieel. De Rode Duivels lokken makkelijk 50.000 fans. Een nieuw stadion is dus broodnodig. Ik denk dat ook de andere stadions in ons land hiervan kunnen profiteren."

  "Een groot evenement zorgt ook voor de uitstraling van Brussel en van België. Ik ga niet alleen voor dit EK, maar ook voor de Tourstart van 2019. Daarnaast hoop ik ook op een Europese finale in het nieuwe stadion. Nog voor het EK. De finale van de Europa League of de Champions League zou een ideale test zijn."

  "We hebben geen kwartfinale, maar daar ben ik niet triest om. Ik denk dat Brussel nu een grote kans maakt om de openingswedstrijd binnen te halen. Zeker als je naar de andere steden kijkt die nog kandidaat zijn. Dat zou uniek zijn."

  Vanhengel: "Het nieuwe stadion komt er met privékapitaal"

  Guy Vanhengel, de Brusselse minister van Financiën, gelooft dat het nieuwe stadion op de Heizel er nu zeker komt. "Het zou een regelrechte schande zijn als het niet lukt."

  "Ik had me niet kunnen inbeelden dat de hoofdstad van Europa er niet bij zou zijn, maar we hadden één handicap: het stadion. Nu moeten we daar zo snel mogelijk werk van maken. Het nieuwe stadion moet zo snel mogelijk klaar zijn."

  "Er zijn momenteel drie privégroepen geïnteresseerd om het stadionproject te verwezenlijken. Eind 2014 moeten wij beslissen wie het wordt. De overheid zal het nieuwe stadion dus niet financieren. Het wordt privaat uitgebouwd."

  "Er is geen betere locatie voor dit project dan Parking C. Ik hoop dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en dat niemand een procedureslag begint. Dit project is heel belangrijk voor de stad en voor het land."

  "Als het stadion op tijd klaar is, maken we een grote kans op de openingswedstrijd. Dat zou historisch zijn."