• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "Kan met druk van kopmanschap om"

  Greg Van Avermaet teert dit seizoen op een uitstekende vorm.

  De Belgen trekken zonder echte kopman naar het WK in Ponferrada. Maar de bondscoach verwacht zeker iets van Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke. En hoe reageren Gianni Meersman en Jasper Stuyven, de opvallendste afwezigen in de selectie?

  Carlo Bomans hoopt dat een ontsnapping met zoveel mogelijk Belgen tot het einde kan dragen op zondag 28 september. En dan komen Van Avermaet en Vanmarcke, allebei sterk in het klassieke eendagswerk, in beeld.

  "De voorbije jaren heb ik een flinke stap voorwaarts gezet in het klassieke werk", zegt Van Avermaet in Het Laatste Nieuws. "Ik toonde dat ik met de druk van het kopmanschap om kan en dat er op mij gerekend kan worden."

  "Deze selectie is vooral sterk in de breedte", herhaalt hij de woorden van zijn bondscoach. "We kunnen op verschillende paarden wedden. Topfavoriet zijn we niet, maar dat kan in ons voordeel spelen. De pure spurters lossen, dat wordt onze moeilijkste taak. Lukt dat, dan hebben we een kans."

  Met Ben Hermans hebben Van Avermaet en Philippe Gilbert er nog een BMC-ploegmaat bij in Ponferrada. "Leuk dat Ben erbij is, samenwerken met een vertrouwd iemand gaat altijd makkelijker", zegt Van Avermaet. "Maar ik had geen enkele inspraak in de selectie, het was volledig Bomans' keuze."

  Vanmarcke: "Ik rijd steeds beter en beter"

  Nog een sterke Belg dit jaar is Sep Vanmarcke. "Het WK is een ééndagskoers en dat is nu eenmaal het werk dat me het best ligt", zegt de Belkin-renner in Het Laatste Nieuws.

  "Kijk het maar eens na: overal reed ik dit jaar de finale en deed ik mee voor de zege." Alleen vorige zondag in de GP van Montréal werd hij "pas" 16e. "Mijn slechtste resultaat dit jaar in een ééndagskoers."

  "Maar dat had vooral te maken met de lastige aankomststrook. Op een vlakkere aankomst, zoals ons in Ponferrada één wacht, spurt ik altijd dichter. Ik rijd steeds beter en beter en dat geeft vertrouwen."

  "We kunnen straks in Spanje een Belgische wereldkampioen afleveren. Al zullen we anders moeten koersen dan de voorbije jaren. Niet van bij de start mikken op één uitgesproken kopman, maar met een paar pionnen spelen in de finale."

  Meersman en Stuyven: "Jammer, maar geen ramp"

  Grootste afwezigen in de selectie zijn Gianni Meersman, al een heel jaar goed, en Jasper Stuyven, op dreef in de Vuelta. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld", zegt Meersman (foto) in Het Laatste Nieuws. "Maar ik weet zeker dat het niet aan mijn resultaten ligt."

  "Maar ik ga er ook niet van wakker liggen, er zijn ergere dingen in het leven. Ik respecteer de keuze van de bondscoach. De jongens die de selectie wel haalden, hebben het één voor één verdiend. Ik wens ze alle succes toe en hoop samen met hen op een Belgische wereldkampioen."

  Ook Stuyven vindt het jammer dat hij er niet bij is, maar kan de keuze van de bondscoach begrijpen. "Hij heeft me zondagavond gebeld en ik kon me vinden in zijn uitleg", zegt Stuyven. "Hij heeft me verteld dat het parcours niet echt spek voor mijn bek is en dat ik te goed ben om te knechten."