• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Steven Martens: "Versleten worden voor profiteur doet pijn"

  De harde kritiek over het vermeende financiële wanbeheer van de KBVB en Steven Martens in het bijzonder komt hard aan bij de CEO van de voetbalbond. Martens: "Alles wordt op een hoop gegooid. Zeggen dat alles onprofessioneel is, is een brug te ver."

  De bal ging aan het rollen toen uitlekte dat de KBVB een factuur van 300.000 euro moet betalen voor een niet-gebruikt hotel tijdens het WK in Brazilië. Van het een kwam het ander en zo lagen onder meer hooggeplaatste managers van de bond onder vuur door "riante bonussen".

  "Het is pijnlijk dat we al drie jaar systematisch winst maken en onze budgetten verhogen, dat er dan een fout gemaakt wordt en dat alles dan op een hoop gesmeten wordt", zegt Steven Martens.

  "Het is duidelijk dat er een fout gemaakt is met die factuur en dat dat me geen plezier doet. We onderzoeken die zaak intern en met het bewuste reisbureau, maar nu ineens stellen dat alles onprofessioneel is, is een brug te ver."

  De centen die België vergaarde op het WK zouden opgesoupeerd zijn. Martens: "Een WK brengt op zich nooit veel op. We hadden een omzet van zo'n 12,5 miljoen euro, daar zal ongeveer 1 miljoen winst van overblijven."

  "Dat is niet anders dan bij andere landen. We hebben veel kosten: voor de spelers, de staf, de begeleiders, de verplaatsingen, hospitality enzovoort. Die kosten liggen veel hoger dan iedereen inschat."

  "De genoemde bedragen zijn niet realistisch"

  De "riante bonussen" die Martens zichzelf en zijn collega's zou hebben toegekend zijn hem een doorn in het oog. "Dat je versleten wordt voor profiteur, geldwolf en incompetente leider doet pijn en stoort me enorm", zegt hij.

  "Vooral omdat er de laatste jaren veel veranderd is bij de bond. Er is veel geïnvesteerd in het Belgische voetbal. Zo betalen de clubs sinds kort ruim 2,5 miljoen euro bondstaksen minder. Dat is een historisch cijfer."

  "Wat de salarissen en bonussen betreft: het gaat om variabale verloningen van het management die contractueel vastliggen."

  "Die hebben niets te maken met het bereiken van het WK in Brazilië, het gaat over heel andere targets. De genoemde bedragen zijn trouwens niet realistisch."

  "Het is gewoon jammer dat zo'n hetze ontstaan is. De KBVB is moderner geworden, we hebben veel gedaan voor de fans en amateurclubs, het imago van de bond is verbeterd..."

  "Heb het volste vertrouwen in de bondscoach"

  Ook Marc Wilmots speelde zich onlangs in de kijker door te verkondigen dat hij ondanks een contract niet kan beloven dat hij in december nog bondscoach van de Rode Duivels is. "Ik heb echt het gevoel dat dat niet de realiteit is", antwoordt Steven Martens.

  "Ik zie geen reden om in paniek te schieten. Marc is een fantastische leider die het sterk aangepakt heeft in Brazilië. De grote lijnen waren prima. Dat er kritiek is op zijn trainingen en tactiek? Ik houd me niet bezig met het sportieve. Maar ik zie een duidelijk blok op het veld en achter de schermen. Er kunnen altijd problemen gemaakt worden en hoe meer we daarover praten, hoe groter die worden. Ik heb het volste vertrouwen in de bondscoach."