• home
 • video
 • pas verschenen

  "Barcelona was een "once-in-a-lifetime opportunity" voor Vermaelen"

  Vermaelen werd gisteren officieel voorgesteld in Camp Nou.

  Henk Mariman, gewezen sportmanager bij Club Brugge, had Thomas Vermaelen als prille tiener onder zijn vleugels, voor de verdediger naar Nederland trok. Mariman gelooft in de slaagkansen van zijn gewezen pupil bij zijn nieuwe club. "Barcelona zal hem zeker goed hebben doorgelicht."

  "In België speelde Thomas als linksachter. Hij was vooral een ondersteunende speler", herinnert Mariman zich. "Toen al was hij "cool" en had hij een geweldige focus. Hij was een speler die zijn taken uitvoerde, maar niet echt in het oog sprong. Als ik aan hem terugdenk, kan ik niet zeggen dat ik toen dacht dat hij een Barcelona-speler zou worden."

  Zijn overstap van de jeugd van Germinal Beerschot naar Ajax was daarom ook niet evident. "Ajax mocht drie spelers van Germinal Beerschot overnemen. Over Vermaelen twijfelden ze het meest. Maar het voordeel aan Belgische spelers is dat ze meer te kneden zijn."

  "Thomas hield ook altijd zijn voeten op de grond. Hij is nog maar eens een voorbeeld dat het in het voetbal om meer draait dan techniek en tactiek. Als jeugdspeler beschikte hij al over de mentaliteit van een prof."

  "Wat heeft Vermaelen te verliezen bij Barcelona?"

  Na vijf seizoenen Arsenal wilde Vermaelen weg uit Londen omdat hij nog maar weinig aan spelen toekwam. Veel mensen vragen zich af of Barcelona dan wel de juiste stap is.

  "De kans om voor FC Barcelona te spelen is een "once-in-a-lifetime opportunity."", zegt Mariman. "Zoals Vermaelen zelf zei bij zijn voorstelling is het voor veel spelers een droom om daar te voetballen. Je komt terecht in een aparte voetbalcultuur en speelstijl. Hij zal wel een aanpassingsperiode nodig hebben, maar wat heeft hij te verliezen?"

  "Als je voor Arsenal en Barcelona hebt gespeeld, dan heb je een prachtige carrière gehad en dat is mentaal een voordeel. Bovendien heeft een goed team niet alleen creatieve spelers nodig. Je hebt ook ondersteunende spelers nodig. Barcelona zal hem zeker goed hebben doorgelicht. Dit was zeker een gerichte transfer."