Ga naar de inhoud

Union pakt met Beker van België eerste prijs in 89 jaar tegen teleurstellend Antwerp

 do 9 mei 2024 17:24
Union
einde
1-0
Antwerp
 1. 24' - Geel - Mohamed Amoura
 2. 30' - Geel - Eliot Matazo
 3. 45+1' - Doelpunt - Koki Machida (1 - 0)
 1. 55' - Geel - Vincent Janssen
 2. 68' - Geel - Christian Burgess
 3. 73' - Verv. Gyrano Kerk door Chidera Ejuke
 4. 73' - Verv. Ritchie De Laet door Jelle Bataille
 5. 73' - Verv. Eliot Matazo door Alhassan Yusuf
 6. 81' - Verv. Loic Lapoussin door Ross Sykes
 7. 81' - Verv. Gustaf Nilsson door Kevin Rodríguez
 8. 84' - Verv. Mathias Rasmussen door Noah Sadiki
 9. 86' - Verv. Jurgen Ekkelenkamp door George Ilenikhena
 10. 86' - Verv. Owen Wijndal door Soumaïla Coulibaly
 11. 88' - Geel - Zeno Van Den Bosch
 12. 90' - Geel - Alessio Castro-Montes
 13. 90+1' - Geel - Anthony Moris
 14. 90+6' - Verv. Mohamed Amoura door Lazare Amani
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
45+1'
Koki Machida
45+1'
Koki Machida
1 - 0

Royale Union Saint-Gilloise heeft zijn langverwachte hoofdprijs beet. 89 jaar na de laatste trofee mag nu de Beker van België op het palmares. De Brusselaars hadden in een gesloten finale genoeg aan een doelpunt van Machida om een veel te zwak Antwerp te kloppen. Voor de Great Old en coach Mark van Bommel wordt het zo een einde in mineur.

Union - Antwerp in een notendop:

 • Sleutelmoment: Antwerp vindt maar geen openingen, tot Burgess tien minuten voor het einde plots ongelukkig de bal verspeelt in de eigen zestien. Ekkelenkamp krijgt zo uit het niks een reuzenkans op de gelijkmaker, maar besluit vanuit een scherpe hoek op Moris.

 • Man van de match: Koki Machida krijgt een bijzondere plek in de geschiedenisboeken van Union. Zijn treffer bleek voldoende om de Brusselse club meer dan een eeuw na de vorige bekerwinst in 1914 voor de derde keer de Beker van België te schenken. De eerste prijs sinds de landstitel in 1935.

 • Opvallend: Voor Antwerp is het al ruim een jaar geleden dat het Union nog eens kon verslaan. In de laatste zes onderlinge confrontaties bleef Union ongeslagen tegen The Great Old. De laatste drie duels leverden zelfs drie overwinningen op voor Union.

Ekkelenkamp treft de paal, Machida scoort vlak voor de rust

Na ruim 110 jaar stond Union nog eens in de bekerfinale, voor Antwerp was het de derde keer in de voorbije vijf jaar. De fans van beide teams zorgden voor een zinderende sfeer in het Koning Boudewijnstadion, maar werden getrakteerd op een draak van een eerste helft.

Beide teams kozen voor risicoloos voetbal. Veel strijd en duels, weinig tot geen kansen. Union had wel duidelijk het overwicht met 75 procent balbezit, maar kon daar weinig mee doen. Lammens werd niet op de proef gesteld.

Ook aan de overkant keek Moris werkloos toe. Halfweg de eerste helft was het wel even flink schrikken voor de Union-doelman toen Ekkelenkamp plots van buiten de zestien uithaalde. Zijn lage knal likte de buitenkant van de paal.

Een 0-0-ruststand leek een zekerheid, tot Union in de extra tijd toch toesloeg op een hoekschop. Van den Bosch kopte de bal aan de eerste paal ongelukkig door en Machida reageerde bijzonder alert. De Japanner liet Lammens kansloos achter, de Union-supporters schreeuwden het uit.

Onmondig Antwerp blijft met lege handen achter

De tweede helft begon explosief met vuurwerk van enkele Antwerp-fans. Een triest spektakel, dat helaas ook een vervolg kreeg op het veld. Antwerp probeerde wel te jagen op de gelijkmaker, maar kon geen openingen forceren.

Bovendien moest Antwerp opletten voor de counters van Union. Een kwartier voor het einde schotelde Lapoussin Nilsson plots een uitstekende kans op de 2-0 voor, maar de Zweed kopte van dichtbij over.

Union kwam niet in de problemen tot Burgess tien minuten voor het einde de mist inging in de zestien. Hij liet zich aan de achterlijn de bal ontfutselen door Ekkelenkamp, maar die mikte vanuit een scherpe hoek op Moris. Dichter bij de gelijkmaker kwam Antwerp niet meer.

Integendeel, in de slotminuten liet zowel Puertas als Amoura nog een uitgelezen kans liggen om de finale definitief te beslissen. Missers zonder gevolg, want Union gaf de winst niet meer uit handen.

Na 89 jaar is de langverwachte prijs binnen voor de Brusselse club en ook de titel is nog mogelijk. Antwerp blijft na de dubbel van vorig seizoen met lege handen achter.

Fase per fase

90+8'

UNION WINT DE BEKER!

Union heeft zijn langverwachte prijs eindelijk te pakken! Na 110 jaar wachten wint het opnieuw de Beker van België, voor de derde keer in de clubgeschiedenis. Eindelijk weer een trofee voor de Brusselse club na de landstitel in 1935. Een doelpunt van Machida kort voor de rust volstond om een offensief onmondig Antwerp te kloppen. Na de dubbel van vorig seizoen blijft The Great Old met lege handen achter, mogelijk grijpt het zelfs naast Europees voetbal. Union mag daarentegen blijven dromen van de dubbel.

90+7' tweede helft
90+4'

Amoura laat de 2-0 liggen!

Amoura kan alle twijfels wegnemen. Hij wint het duel met Van den Bosch en kan alleen op Lammens afstormen, maar mikt de bal nog naast. Stevige misser, de spanning blijft!

90+3'

We zijn halfweg de 6 minuten extra tijd. Kan het nog voor Antwerp?

90+3'

Amoura laat het liggen op de counter, geen 2-0

90+3'

Het is toch een beetje de wedstrijd van de machteloosheid bij Antwerp.

Peter Vandenbempt
90+1'
90+1'

Ejuke benut vrije trap niet

Castro-Montes loopt nog tegen een gele kaart aan voor een overtreding op Ejuke. Die neemt daarop de vrije trap voor zijn rekening, maar krijgt zijn schot niet binnen het kader. Weer een kans verkeken voor Antwerp.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
89'

Lammens houdt Puertas van de 2-0

89'

Lammens houdt Puertas van de 2-0!

Puertas legt de finale bijna in een beslissende plooi! Hij wordt prima gelanceerd in de zestien en gaat voor eigen succes vanuit een scherpe hoek, maar Lammens brengt redding voor Antwerp. Afspelen naar Amoura voor doel was wellicht een betere keuze geweest.

88'

Geel voor Van den Bosch

Van den Bosch incasseert nog een onnodige gele kaart na een akkefietje met de pas ingevallen Sadiki. De reguliere tijd zit er bijna op.

86'

Tijd dringt voor Antwerp

De tijd begint nu echt te dringen voor Antwerp. Ilenikhena en Coulibaly worden nog in de strijd gedropt voor Ekkelenkamp en Wijndal.