Ga naar de inhoud

"Belgische" ex-topvolleyspeelster Staelens kan naar Paralympische Spelen

 wo 30 april 2014 12:21
Staelens: "Leuk om weer naar groot toernooi toe te werken."
Chaïne Staelens, een Nederlandse topvolleybalspeelster met Belgische roots, bereidt zich voor op de Paralympische Spelen in Rio. Dat is opmerkelijk, want Staelens won in 2009 nog EK-zilver met de Nederlandse "valide" vrouwen.

De 33-jarige Chaïne Staelens zette vorig jaar na 365 interlands een punt achter haar interlandcarrière. Daarin won ze onder meer zilver op het EK 2009 en goud op de World Grand Prix van 2007. Voor Nederland, ook al had Staelens, dochter van een Belgische vader en geboren in Kortrijk, aanvankelijk de Belgische nationaliteit.

Maar nu staat Staelens voor een bijzondere comeback. Omdat ze tijdens haar loopbaan voortdurend sukkelde met kraakbeenproblemen in haar knie is Staelens nu officieel erkend als sporter met een beperking. Daarom kan ze meedoen als zitvolleybalster op de Paralympische Spelen.

"Ik wist zelf ook niet dat ik mocht meedoen", vertelt Staelens in De Telegraaf. "Maar toen bleek dat dit kon, ben ik gaan trainen en ik vind het hartstikke leuk om weer met een team naar een groot toernooi toe te werken."

"Ik behoor inmiddels tot de nationale selectie, maar kan nog veel leren van de andere meiden." De Olympische Spelen kon Staelens nooit halen, maar misschien zien we haar over twee jaar dus wel terug op de Paralympische Spelen.