• home
 • video
 • pas verschenen

  Zoebkov is ook onklopbaar in viermansbob

  Aleksandr Zoebkov had op de vorige Spelen zilver en brons gewonnen.

  De Rus Zoebkov heeft na de twee- ook de viermansbob gewonnen. Hij is de zesde stuurman die erin slaagt de dubbel te halen op dezelfde Spelen. Rusland hield in de strijd om het goud Letland en de VS af.

  De 39-jarige Aleksandr Zoebkov kon in de 16 bochten van de bobsleebaan in Sotsji al zijn ervaring optimaal kwijt. Als thuisrijder had hij bovendien het voordeel dat hij de voorbije maanden vaak kon oefenen op de olympische baan.

  In de eerste run, op zaterdag, nam Zoebkov al de leiding en die gaf hij niet meer af, ondanks een mindere tweede run. Letland stond na de eerste op 4 honderdste seconde van de Russen, maar het moest op de slotdag passen.

  Zoebkov was eerder deze Spelen met Aleksej Vojevoda (die er nu ook bij was) al de beste in de tweemansbob. Door zijn dubbelslag evenaart hij het kunstje van Lange, Hoppe, Nehmer, Monti en Ostler. Ook zijn konden beide onderdelen winnen op dezelfde Spelen.

  De Nederlandse bob, met Edwin van Calker als stuurman, eindigde op de elfde plaats. Vier jaar geleden trok Van Calker zich op het laatste moment terug, omdat hij schrik had om af te dalen. Nu mikte de Nederlander op het podium, maar de concurrentie bleek toch iets te sterk.