• home
 • video
 • pas verschenen

  Rusland kaapt alle medailles weg op 50 km

  Rusland had ook al zilver gewonnen met de estafetteploeg.

  De Russische langlaufers hebben de kers op een schitterende taart gezet voor het gastland. Aleksandr Legkov won het goud op de massastart, zijn landgenoten Maksim Vylegzjanin en Ilja Tsjernoesov veroverden zilver en brons. Favorieten als Cologna (pech) en Northug (te slecht) eindigden in de achtergrond.

  Op de estafette hadden de Russen al laten zien uit het juiste hout gesneden te zijn, maar toch behoorden ze niet tot de topfavorieten. Dat waren titelverdediger Petter Northug, wereldkampioen Jonas Olsson en de Zwitser Dario Cologna.

  In tegenstelling tot de vrouwen bleef het pak lange tijd bijeen. Bij de Fin Heikkinen begon het op iets meer dan 10 km van het einde toch te kriebelen. Hij sloeg als eerste een kloof, maar werd door een grote kopgroep toch weer tot de orde geroepen.

  In de slotronde moesten favorieten Olsson en Northug de rol lossen, terwijl Cologna met pech had af te rekenen: zijn ski brak af. De Zweden voerden het tempo op, maar werden afgebluft door de Russen. Enkel de Noor Sundby kon in de slotsprint nog wat weerwerk bieden, maar hij bleef uiteindelijk met lege handen achter.

  Het is de vierde keer in de geschiedenis dat een land alle medailles op de langste langlaufafstand wint, maar voor de laatste keer (Zweden) moeten we al 78 jaar terugkeren.

  Rusland wint medaillestand

  Door de Russische 1-2-3 in het langlaufen is het gastland nu al zeker dat het de medaillestand zal winnen. Rusland verzamelde al 12 gouden medailles, eentje meer dan de Noren, en daar kan nog één titel bijkomen in het bobslee. Rusland heeft ook de meeste medailles in zijn bezit, namelijk 32.