• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Liboton meeste zeges, Van Damme vaakst op het podium

  Roland Liboton wint overtuigend in 1981.

  Sven Nys kan zondag al voor de negende keer Belgisch kampioen veldrijden worden. Roland Liboton staat nog altijd op nummer 1 met de meeste zeges. Toch is het Albert Van Damme die het vaakst op het podium stond. Een overzicht vanaf 1945.

  Kan Nys nog over het record van Liboton?

  Als Sven Nys zondag als eerste over de finish komt, zal hij voor de negende keer Belgisch kampioen veldrijden bij de profs zijn. Dat is veel, maar het is toch nog geen record.

  Roland Liboton prijkt nog altijd op de eerste plaats, met 10 zeges. Liboton verwierf al die zeges zelfs op een rij, vanaf 1980 in Maurage tot 1989 in Bioul. Hij heerste gewoonweg in de jaren 80.

  Firmin Van Kerrebroeck en Albert Van Damme volgen op de derde plaats met 6 nationale zeges.

  Albert Van Damme vaakst op het podium

  Dat Roland Liboton weinig zeges liet schieten, blijkt uit deze statistiek: hij stond 11 keer op het BK-podium en 10 keer daarvan stond hij op het hoogste schavotje.

  Twee renners doen beter als het om podiumplaatsen gaat: Sven Nys met 12 en Albert Van Damme met 13. Van Damme vocht in de jaren 60 en 70 altijd een hevige strijd uit met Eric De Vlaeminck.

  Zondag kan Sven Nys dus op gelijke hoogte komen van Albert "Berten" Van Damme.

  Opvallend: onfortuinlijke Vermeire botst 5 jaar op rij op Liboton

  Robert Vermeire is een geval apart: hij was vijf keer wereldkampioen én acht keer Belgisch kampioen bij de amateurs. Door een reglement uit de jaren 70 móést hij op zijn 35e prof worden. Als prof won hij nooit het BK, maar hij werd van 1980 tot 1984 wel telkens tweede, achter een beresterke Roland Liboton.

  Het volledige palmares sinds 1945:

  Bekijk hier het volledige palmares van het BK.