• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Ghana

  Ghana rekende in de play-offs af met Egypte.

  • Bijnaam: The Black Stars
  • FIFA-ranglijst: 37
  • Hoogste plaats: 14 (2008)
  • Aantal WK-deelnames: 2
  • Beste resultaat: kwartfinales (2010)
    
  • In 2010 door Uruguay uit de halve finales gehouden door hands van Luis Suarez en een verloren penaltyreeks.
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 250-1

  WK-selectie

  • Doel (3): Fatau Dauda (Orlando Pirates), Adam Kwarasey (Stromsgodset), Stephen Adams (Aduana Stars)
  • Verdediging (6): Samuel Inkoom (Platanias), Daniel Opare (Standard), Harrison Afful (Esperance), John Boye (Stade Rennes), Jonathan Mensah (Evian), Rashid Sumalia (Mamelodi Sundowns)
  • Middenveld (10): Michael Essien (AC Milan), Sulley Muntari (AC Milan), Rabiu Mohammed (Koeban Krasnodar), Kwadwo Asamoah (Juventus), Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese), Afriyie Acquah (Parma), Christian Atsu (Vitesse), Albert Adomah (Middlesbrough), Andre Ayew (Olympique Marseille), Mubarak Wakaso (Roebin Kazan)
  • Aanval (4): Asamoah Gyan (Al Ain), Kevin-Prince Boateng (Schalke 04), Abdul Majeed Waris (Valenciennes), Jordan Ayew (Sochaux)

  Sleutelspeler: Michael Essien

  • Michael Essien (31): de sterspeler van Ghana miste door een blessure het WK van 2010 in Zuid-Afrika en vroeg daarna om tijdelijk niet meer opgeroepen te worden, omdat hij zich op zijn club wou concentreren. In januari verliet Essien Chelsea, waar hij geen vaste waarde meer was, voor AC Milan. Hij was de drijvende kracht in de play-off tegen Egypte.
  • Andere belangrijke spelers zijn Kwadwo Asamoah (Juventus), Sulley Muntari (AC Milan) en Kevin-Prince Boateng (Schalke 04), de broer van Duits international Jérôme Boateng.

  Belgische link: Daniel Opare

  Standardverdediger Daniel Opare behoort tot de definitieve selectie van Ghana voor het WK in Brazilië. Standard vond Opare in 2010 in het tweede elftal van Real Madrid. Drie jaar daarvoor was hij op het WK voor -17-jarigen uitgeroepen tot beste verdediger van het toernooi.

  Bondscoach: James Kwesi Appiah

  Kwesi Appiah heeft in zijn hele voetbalcarrière alleen in eigen land gewerkt. Van 2007 tot 2012 was hij assistent-bondscoach. Na het ontslag van de Serviër Goran Stevanovic werd hij gepromoveerd tot hoofdcoach. De 53-jarige coach kan rekenen op een stevig middenveld en een gevaarlijke voorhoede, maar de verdediging is het zwakke punt.

  Zo raakte Ghana op het WK

  Ghana werd met vijf overwinningen en één nederlaag groepswinnaar in een poule met Zambia, Lesotho en Soedan. In de play-off rekende het al in de heenwedstrijd af met Egypte, 6-1. De return werd met 2-1 verloren.

  Ghana tegen België

  België en Ghana speelden nog nooit tegen elkaar.