• home
 • video
 • pas verschenen

  Voetbalcel: "Het hooliganisme in onze eerste klasse blijft dalen"

  Er is steeds minder politie in uniform te zien.

  Het aantal incidenten met geweld in de eerste klasse is vorig seizoen opnieuw gedaald. Er zijn in totaal 462 zaken gemeld, waarvan slechts een kleine 100 met geweld, zo schrijft Het Nieuwsblad. Jo Vanhecke van de Voetbalcel Binnenlandse Zaken bevestigt de cijfers op Radio 1.

  "Bij die 462 gaat het vooral om zogeheten geïsoleerde feiten zoals met muntjes of drankbekers gooien", zegt Jo Vanhecke. "We zien een trend in de dalende cijfers met geweldzaken."

  "En ook: wie geïdentificeerd wordt bij zulke zaken, was daar doorgaans 10 of 15 jaar geleden ook al bij betrokken. Jongere fans sluiten zich tegenwoordig steeds meer aan bij sfeerbewegingen."

  Toch werden vorig seizoen nog 20.963 agenten ingezet voor eersteklasseduels. Vanhecke: "Klopt. Maar dat is toch al zo'n 50% minder dan een tiental jaar geleden."

  "Je kunt niet zomaar minder politie inzetten om minder politie in te zetten. Je moet vooraf altijd het risico van een bepaalde wedstrijd inschatten."

  Het cliché wil dat hooligans "marginalen" zijn, maar daar is Vanhecke het oneens mee. "Een voetbalstadion is de microcosmos van de maatschappij. Het gaat niet om één bepaalde groep, maar om een doorsnee van de bevolking. Dat zien we in de profielen die we hebben."

  "Supporters worden wel steeds mondiger"

  De laatste jaren is een nieuw fenomeen opgedoken: supporters die boos zijn en hun stem stevig laten horen om de eigen spelers of clubbesturen te intimideren. "Supporters worden steeds mondiger en aarzelen niet om het heft in eigen handen te nemen", zegt Vanhecke.

  "Ze leggen trainingen stil of wachten spelers en bestuurslui op. Daarom pleiten wij sterk voor een pro-actieve communicatie van clubs met hun achterban. Daarnaast zijn we voorstander van een
  supporter liaison officer: een ombudsman die bruggen slaat tussen club en fans. Alle eersteklassers hebben er zo eentje op papier, maar of die overal even goed werkt levert is een ander paar mouwen."

  Radio 1-journalist Tom Boudeweel: "Het wordt steeds gezelliger"

  Tom Boudeweel bekijkt in zijn hoedanigheid als radioverslaggever elk seizoen tientallen matchen in onze eerste klasse. Ook hij stelt vast dat er steeds minder gevochten wordt.

  "Wat je tegenwoordig veel ziet zijn tifo's en sfeeracties van supportersgroepen", zegt Boudeweel. "Het wordt al gezellig voor een wedstrijd, met de inzet van DJ's enzo."

  "Het gezellige samenzijn typeert het hedendaagse voetbal. De verhoging van het aantal zitplaatsen heeft tot een andere sfeer geleid, net als de commercialisering van het voetbal, die tickets duurder heeft gemaakt en daardoor een bepaalde groep uitschakelt."

  "Je ziet minder politie in de stadions, maar er is wel meer politie in burger. Er hangen veel meer camera's en er wordt strenger bestraft. Ook de afspraken tussen hooligans buiten het stadion lijken verleden tijd."

  "Dat allemaal samen maakt het voetbal leuker om te volgen. Voetbal is amusement geworden met optredens na de match. Er wordt een glas gedronken en gebabbeld. Zo gaan mensen zelfs na een nederlaag met een goed gevoel naar huis."