• home
 • video
 • pas verschenen

  Rogge na 12 jaar: "Ik laat het IOC gezond achter"

  Jacques Rogge is een tevreden man.

  Jacques Rogge (71) neemt in het najaar afscheid als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Sporza trok naar Genève voor een exclusief gesprek met de Belg. Rogge blikt tevreden terug op de verwezenlijkingen van het IOC onder zijn voorzitterschap.

  Jacques Rogge nam in 2001 de scepter over van Juan Antonio Samaranch. De eerste Spelen onder zijn voorzitterschap waren die van Salt Lake City in 2002. Daarna volgden nog twee Winterspelen (Torino 2006 en Vancouver 2010) en drie Zomerspelen (Athene 2004, Peking 2008 en Londen 2012).

  "De Spelen zijn de kernactiviteit van het IOC en die zijn perfect geslaagd", vindt Rogge. "Ik laat de organisatie gezond achter."

  Rogge herstructureerde het IOC en drong onder meer het aantal disciplines terug op de Zomerspelen. Hij hamerde ook op efficiëntie en probeerde buitensporige kosten in te dijken. In september kiest het IOC een opvolger tijdens een congres in Buenos Aires (Arg).

  Over doping: "Er is een ander normbesef"

  Rogge had bij zijn aantreden, in 2001, gezegd dat hij van doping een prioriteit zou maken. "Ik denk dat we dat met het IOC de afgelopen jaren bewezen hebben", vindt hij. "Zo verdubbelden we het aantal testen."

  En het IOC deed nog meer, benadrukt Rogge. "We voerden het bloedpaspoort in en als eerste organisatie vroren we stalen in. We hebben ook niet geaarzeld om de politie erbij te halen, zoals in Torino 2006 met de Oostenrijkse skiploeg."

  "Er is een ander normbesef. Ik herinner me een tijd waar media de hele dopingcultuur in het wielrennen met de mantel der liefde toedekten. Dat is vandaag niet meer mogelijk. En gelukkig maar."

  Rogges sportieve hoogtepunten van de voorbije 12 jaar:

  • Justine Henin: "Ze won goud in Athene 2004 en dat verdient alle eer. Ze is een merkwaardige kampioene, met een ijzeren wil en de mooiste backhand."
  • Tia Hellebaut: "De zege van een vrouw, een moeder én van een koppel in Peking 2008. Dat was een prachtig moment."
  • Usain Bolt: "Er is natuurlijk ook Michael Phelps en Roger Federer, maar Bolt is niet alleen de man van zijn generatie, hij zal wellicht lange tijd de man van de eeuw blijven."

  Nog dit tot slot: Rogge noemt de dood van een Georgische rodelaar bij het begin van de Winterspelen 2010 in Vancouver (Can) het dieptepunt van zijn voorzitterschap.

  U kunt de beelden van het gesprek van Sporza-journalist Dirk Gerlo met Jacques Rogge hierboven in het multimediavlak bekijken. U vindt er ook de uitgebreidere audiofragmenten terug.