• home
 • video
 • pas verschenen

  Cavendish: "Jongens reden ziel uit hun lijf"

  Cavendish schreeuwt het uit bij zijn 25e Tourritzege.

  Mark Cavendish heeft al voor de 25e keer een Tourrit gewonnen. En in wat voor omstandigheden! "Een Belgisch team is het wel gewoon om in de wind te rijden." Peter Sagan was al blij dat hij vooraan zat en Marcel Kittel zijn ketting ging er op een heel slecht moment af.

  "Dit is ongelofelijk, ik ben zo blij! De jongens hebben de ziel uit hun lijf gereden", glunderde Cavendish met een glimlach van oor tot oor. "We hadden erover gesproken of we het zouden proberen om het peloton in waaiers te trekken."

  "Na 60 kilometer vroegen we ons af of de wind sterk genoeg was en of het niet nog te ver tot de finish was. Maar plots was er een gat. De wind was niet sterk genoeg, maar we zijn blijven gaan."

  "Weet je, dit is een Belgisch team en die kunnen wel een stukje in de wind rijden. En de combinatie met Belkin was gewoon perfect."

  "Toen Saxo doorging, scheelde het niet veel of ik was niet mee. Als er een waaier wordt getrokken, heb je vijf seconden om mee te zijn. Anders ben je gezien. Maar met een spurtje kon ik nog net aansluiten."

  "In de spurt wist ik dat ik achter Sagan moest blijven om te winnen. En dat is ook wat ik deed. Onze tactiek voor de finale klopte. Dit team is zo sterk in dit soort finales, het zijn stuk voor stuk klasbakken en ik ben trots dat ik er deel van uitmaak."

  Aantal ritzeges in de Tour de France:

  34 - Eddy Merckx (BEL) 1969 - 1977
  28 - Bernard Hinault (Fra) 1978 - 1986
  25 - André Leducq (Fra) 1927 - 1938
  25 - Mark Cavendish (GBr) 2008 - 2013
  22 - André Darrigade (Fra) 1953 - 1964
  20 - Nicolas Frantz (Lux) 1924 - 1929
   

  Sagan: "Ik was al blij dat ik vooraan zat"

  Voor de wielerliefhebber was het vandaag smullen geblazen met de waaiervorming, maar Peter Sagan was blij dat het voorbij was. "Ik vond dit niet zo leuk, maar ik ben tevreden dat ik vooraan geëindigd ben. Alweer een dag die voorbij is, ik kijk nu al uit naar de rit van morgen", zegt de groene trui.

  "Ik heb Froome niet zien lossen. Ik was erg moe en al blij dat ik vooraan zat. Deze rit heeft ook het klassement veranderd. Het is jammer voor Movistar." In de spurt kon Sagan geen vuist maken tegen Cavendish. "Ik heb het geprobeerd, maar Cavendish was veel sterker dan ik."

  Kittel: "Ketting eraf op slecht moment"

  Marcel Kittel was het eerste grote slachtoffer van de dag. Toen Omega Pharma-Quick Step op 112 kilometer van de streep aan het peloton ging sleuren, verzeilde hij in een tweede groep. "Mijn ketting ging eraf en daardoor zakte ik weg in het peloton. Geen vijf seconden later trokken ze de hele boel in waaiers. Dat was de slechtste timing aller tijden!"