• home
 • video
 • pas verschenen

  De Wever: "Kans op topvoetbal in Antwerpen"

  De Wever: "Het ijzer nu smeden"

  Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever sluit een verhuizing van Zulte Waregem naar Antwerpen uit. Hij geeft wel toe dat er ambitieuze plannen op tafel liggen om in Antwerpen topvoetbal aan te bieden. Al vreest hij dat die plannen nu een serieuze knauw gekregen hebben.

  Een uurtje na de persconferentie van Patrick Decuyper (foto) sprak Bart De Wever de pers toe. Hij bevestigde dat de CEO van Zulte Waregem hem sprak over Europees voetbal en nieuwe ideeën aanbracht.

  "Patrick Decuyper van Zulte Waregem heeft me bezocht met de vraag of zijn ploeg op Het Kiel Europees kon spelen", stak de burgemeester van wal.

  "Tijdens dat gesprek gaf hij ook mee dat er een groots ambitieus project op til is in Zuid-West-Vlaanderen. En dat project zou mogelijkheden bieden om ook in Antwerpen topvoetbal te kunnen huizen."

  "Mogelijkheden voor Antwerpse topclub?"

  "Patrick Decuyper had het ook over zijn frustraties en dat het toch zo moeilijk is om talent binnen de Belgische competitie te houden. Dat kan ik mij wel inbeelden", ging Bart De Wever voort.

  "Daarmee vatte ik het plan op om eens te luisteren binnen het Antwerpse bedrijfsleven en te horen wat er leeft. Zijn er mogelijkheden om hier in de grootste Vlaamse stad een topclub te bouwen? Daarop praatte ik ook met het voetbalweefsel, Antwerp en de verweesd achtergebleven Beerschot-supporters."

  "In die gesprekken merkte ik dat als er een goed verhaal is, met toptalent en de steun van de stad, iedereen een inspanning wil doen. Alles kan concreet worden met een goed plan. Dan zouden de mooiste dagen voor het Antwerpse voetbal in de toekomst en niet in het verleden liggen."

  "Ik voelde het als mijn plicht als burgemeester om al die elementen bij elkaar te brengen. Maar helaas is de emotionele betrokkenheid nu negatief bijgesteld, omdat die gebaseerd is op foute zaken en verhalen."

  "Stamnummer? Is aan gedacht"

  Als Antwerpen volgend seizoen al eersteklassevoetbal wil huizen, heeft het wel een stamnummer nodig. Tussen de regels valt te lezen dat die nieuwe club in Antwerpen kan profiteren van het grote Zuid-West-Vlaamse (fusie-)verhaal.

  De Wever gaat niet in op de vraag of Zulte Waregem met Kortrijk wil fusioneren en dan het vrijgekomen stamnummer naar de nieuwe Antwerpse ploeg kan gaan: "Daar spreek ik me niet over uit, maar de mensen waarmee ik praat zijn slim genoeg om de nood van een stamnummer te voorzien."

  "Het is mijn indruk dat alles mogelijk is als we de handen in elkaar slaan. Het ijzer moet nu gesmeed worden. Er is management, talent, potentieel kapitaal, infrastructuur en voetbalfans die naar topvoetbal willen gaan kijken."