• home
 • video
 • pas verschenen

  "De kermisambiance in Leuven en chapeau voor Been"

  Onder meer Mario Been krijgt felicitaties van de jury.

  De kaarten in de eerste klasse zijn zo goed als geschud. We wachten alleen nog op de uitreiking van het laatste Europese ticket en de vraag of Cercle Brugge zich kan handhaven. Gisteren bespraken voetbalcommentatoren Frank Raes (tv) en Tom Boudeweel (radio) op sporza.be hun topervaringen en teleurstellingen van het seizoen. Vandaag is het de beurt aan Peter Vandenbempt (radio) en Eddy Demarez (tv).

  Waar heeft u het meest van genoten dit seizoen?

  Eddy Demarez: "Uiteraard van de spannendste titelstrijd in de geschiedenis. De play-offs zijn een oneerlijk systeem, maar wat kun je zeggen als ze verlopen zoals dit jaar?"

  Peter Vandenbempt: "Het voetbal van Anderlecht in het najaar, de kermisambiance bij de thuismatchen van Oud-Heverlee Leuven, de fluwelen baltoetsen van Franck Berrier, Thorgan Hazard en Victor Vazquez, de geniale flitsen van Eidur Gudjohnsen, het "waardig ouder worden" en de grinta van de onverslijtbare Thomas Buffel en het doorzettingsvermogen, ondanks alle tegenslagen, van hét voorbeeld voor alle profvoetballers: Koen Persoons."

  Welke speler is de revelatie en gaat een grote toekomst tegemoet?

  Demarez: "Thorgan Hazard, Dennis Praet , Massimo Bruno, Junior Malanda... Opvallend veel jonge spelers die doorbreken en zelfs een belangrijke rol spelen bij de topclubs. Dat is altijd toe te juichen."

  Vandenbempt: "Dennis Praet: de superieure techniek, het snelle denken, het positiespel, de spelintelligentie en de collectieve ingesteldheid. Plus een prima fysieke conditie om ook diep in de match nog snel te lopen en te handelen. Een zeer goed eerste jaar aan de top, zelfs in de Champions League. Voorts felicitaties van de jury voor Thorgan Hazard, Maxime Lestienne, Paul-José Mpoku, Massimo Bruno en Imoh Ezekiel."

  Welke coach verdient een pluim?

  Demarez: "Francky Dury. Heel knap hoe hij met veel jonge en Belgische spelers een titelkandidaat heeft gekneed in heel korte tijd. Zondag in de beslissende wedstrijd tegen Anderlecht kwamen alweer acht Belgen aan de aftrap: dat verdient een extra pluim! Dury heeft z’n tijd in dienst van de voetbalbond heel slim gebruikt om heel wat van die talenten te leren kennen en ze naar Zulte Waregem te loodsen."

  Vandenbempt: "Francky Dury voor de volgehouden inspanning met Zulte Waregem. Mario Been voor de Europese en de Belgische bekercampagne: chapeau. Yannick Ferrera: ondergewaardeerd stuntwerk in de slangenkuil van Mambour en Lorenzo Staelens voor de verrijzenis uit de doden van de Katholieke Vereniging Cercle Brugge."

  Wat was de beste match die je gezien hebt en waarom?

  Demarez: "Ik kies niet echt voor één match, maar voor de play-offs als geheel, omdat ze zo spannend waren en veel spektakel brachten."

  Vandenbempt: "AA Gent - Club Brugge (2-2) eind september. Fantastische spektakelmatch met twee offensieve ploegen, prima voetbal, veel kansen, veel doelpunten, 90 minuten meegeleefd: 5 sterren. En op de bank Trond Sollied en Georges Leekens, later allebei veroordeeld tot de brandstapel..."

  Wie of wat was de teleurstelling?

  Vandenbempt: "Beerschot: het elftal, de trainers en de club. Een tragisch verhaal."

  Demarez: "AA Gent, tot voor de play offs: dat ligt voor de hand. Veel geïnvesteerd in stenen, weinig (en in de verkeerde) in spelers. Maar, ondanks de sterke eindsprint, toch nog meer Club Brugge. Nogmaals is bewezen dat er meer nodig is dan veel geld om kampioen te spelen. Voetbal knowhow en een visie zijn minstens even belangrijk. Het contrast met Zulte Waregem kan niet groter zijn."

  "Beerschot wil ik zelfs geen ontgoocheling noemen. Wat daar gebeurd is, zag ik al enkele jaren aankomen. Het was gewoon onvermijdelijk. Beerschot is niet teloorgegaan door een gebrek aan kwaliteit op het veld, maar door een totaal gebrek daaraan in de bestuurskamer. Jammer, want het was een mooie club met geschiedenis en karakter. Altijd fijn om er te komen."