• home
 • video
 • pas verschenen

  Beerschot is failliet, De Wever puzzelt

  Einde verhaal voor het huidige Beerschot.

  Einde verhaal voor Beerschot. De Rechtbank van Koophandel in Antwerpen heeft de voetbalclub failliet verklaard. Als de club nog wil voetballen, zal het met een nieuw stamnummer in vierde provinciale moeten gebeuren. Burgemeester Bart De Wever praat ondertussen met geïnteresseerde teams en investeerders.

  Beerschot, dat dit seizoen uit de hoogste klasse degradeerde, kampte met een hoge schuldenlast. De Antwerpse club kreeg geen licentie meer om in de hoogste afdelingen aan te treden.

  Beerschot genoot nog bescherming tegen zijn schuldeisers: een Duitse investeerder en een groep rond oud-voorzitter Paul Nagels. Zij eisten het faillissement van de club.

  Met het faillissement verdwijnt ook het stamnummer 3530 van Germinal Ekeren/Beerschot, de voorganger van het huidige Beerschot AC.

  Als Beerschot opnieuw wil voetballen, moet het een nieuwe club opstarten met een nieuw stamnummer in vierde provinciale.

  De Wever: "Nog iets maken van puzzel"

  Intussen doen in de media de wildste geruchten de ronde over overnames en fusies met Westerlo, Waasland-Beveren, Lokeren en zelfs Oostende. Burgemeester Bart De Wever leidt de onderhandelingen.

  "We proberen met de stukken die nog op tafel liggen toch nog iets te bouwen: we hebben een stadion, er is interesse van andere teams en van investeerders. Hopelijk komen we tot een oplossing die de Antwerpse voetbalfans tot tevredenheid stelt."

  "Dat er qua timing druk op de ketel zit is het understatement van de dag. De uitdaging is om dit uiterst delicate dossier op korte tijd rond te fietsen."

  Over de namen van andere clubs die momenteel door de lucht vliegen, wil De Wever niks lossen. "Ik volg dat ook met grote ogen. Ik kan hier moeilijk commentaar op geven, want ik heb de mensen waarmee we spreken discretie beloofd. Nadeel is dat hierdoor de gekste verhalen de kop blijven opsteken."

  Curator: "Er kunnen andere clubs komen spelen"

  Curatoren Paul Van Sant en Herman Hellebosch moeten het dossier Beerschot financieel afwikkelen. "Wat het stadion betreft, is alles nog open. Er kunnen dus andere clubs komen spelen. Derden kunnen nu ook bieden op de activa van de club", zegt Van Sant aan Sporza. "Ik heb nog geen zicht wat dat allemaal is, maar onder meer de spelers en de naam van de club horen bij de activa."

  Nagels: "Eerste- of tweedeklasser op Kiel"

  Oud-voorzitter Paul Nagels was een van de partijen die het faillissement van Beerschot eisten. "Het was de enige uitweg om nog op tijd, gezien de deadlines bij de bond, oplossingen te zoeken."

  "Ik ben emotioneel verbonden met deze club en blijf ervoor vechten. Er zijn nu ook pistes voor Het Kiel om volgend jaar een eerste- dan wel een tweedeklasser te herbergen. Nog deze week komt daar uitsluitsel over", zegt hij bij Sporza.

  "Ik bepaal wel niet of het verleden of de naam van Beerschot meegenomen wordt. De oplossing wordt er een waarin alle partijen zich goed zullen kunnen vinden."