• home
 • video
 • pas verschenen

  Flipkens en Van Uytvanck degraderen met België

  Kirsten Flipkens was erg ontgoocheld door de nederlaag.

  België zakt uit Wereldgroep II van de Fed Cup. Kirsten Flipkens en Alison Van Uytvanck verloren allebei hun enkelwedstrijd tegen de Poolse zusjes Radwanska. Flipkens kon niet stunten tegen Agnieszka, de nummer vier van de wereld: 4-6, 6-1 en 6-2. Urszula klopte Van Uytvanck met 6-1, 6-4. Zo kwam Polen op een onoverbrugbare 3-1. Flipkens was wel razend op de wedstrijdleiding: "Amateurs."

  Flipkens (WTA-22) wist dat ze top moest zijn om een kans te hebben. In de eerste set haalde Flipkens af en toe haar penseel boven. Zo raakte Radwanska gefrustreerd en was de eerste set voor onze landgenote.

  In de tweede set was Flipkens minder fris, ze vroeg en kreeg ook verzorging aan haar dij. Flipkens hield in de beslissende set stand tot 2-2, maar daarna nam Radwanska over. Flipkens maakte zich nog boos op de umpire (zie foto), maar dat baatte niet.

  Door de nederlaag van Flipkens moest Van Uytvanck (WTA-183) winnen om België nog een kans te geven. In de eerste set tegen Urszula Radwanska (WTA-32) kwam ze er echter niet aan te pas. In de tweede kwam ze nog terug van 5-2 tot 5-4, maar moest ze toch het hoofd buigen: 6-1, 6-4.

  Het dubbelspel deed er niet meer toe, maar dat verloor België ook. Voor het eerst sinds 1995 behoort België niet meer tot Wereldgroep I of II. België moet zijn heil gaan zoeken in de Euro-Afrikaanse zone.

  Flipkens en Radwanska: "Liever geen ref"

  Zowel Flipkens als Agnieszka Radwanska was helemaal niet tevreden over de wedstrijdleiding. De twee kregen het meermaals op hun heupen door enkele "calls" van de lijnrechters en stoelscheidsrechter Daniela Congia.

  Flipkens ging in de derde set vaak hevig in discussie met Congia. De Belgische vroeg of Radwanska niet zonder haar wilde voortspelen. "Ja, graag", was het antwoord. De twee gaven de umpire trouwens geen hand na de match.

  Een halfuur na de match kwam de stoom nog uit de oren van Flipkens: "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. De lijnrechters en de umpire hebben deze wedstrijd gewoonweg kapotgemaakt. Het zijn simpelweg amateurs. Ik heb er geen woorden voor, dit is belachelijk en frustrerend."

  Flipkens gooide in de derde set zelfs een flesje weg, waar ze geen waarschuwing voor kreeg. "Dit was echt een nachtmerrie. Ik zeg niet dat ik gewonnen zou hebben zonder al die foute beslissingen. Maar het was wel een leukere en spannendere derde set geweest."

  Van Uytvanck: "Mijn moment komt nog"

  Alison Van Uytvanck verloor ook haar tweede wedstrijd. Ze was niet opgewassen tegen Urszula Radwanska. "Zij speelde heel sterk en zorgde in de openingsfase voor heel wat druk. Ik heb gereageerd door zelf ook druk te zetten maar zo ben ik wel meer fouten beginnen te maken. Ook mijn eerste opslag liet me in de steek", zegt Van Uytvanck.

  "Ik ben teleurgesteld dat ik nog geen Fed Cup-wedstrijd met inzet heb kunnen winnen, maar Kirsten Flipkens heeft me gezegd dat mijn moment nog wel komt. Ik kijk er alvast hard naar uit."

  Devries: "Afhankelijk van onze toppers"

  Ann Devries heeft ook in haar vierde partij als Daviscup-kapitein geen zege mogen vieren. "We hebben er in elk geval alles aan gedaan en iedereen is er helemaal voor gegaan."

  "We zakken nu naar de Euro-Afrikaanse zone en het wordt niet makkelijk om daar weg te geraken. Er zitten nu eenmaal maar acht landen in Wereldgroep I en acht landen in Wereldgroep II."

  "We zijn afhankelijk van onze toppers Kirsten en Yanina (Wickmayer). Als zij allebei meedoen, dan maken we meer kans. Maar de Fed Cup moet wel in hun individuele planning passen."