• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het hele peloton heeft een probleem met Sagan"

  Christophe Vandegoor verwacht in Luik iets van Gilbert.

  Ereplaatsen genoeg, maar we wachten in de grote koersen nog altijd op een Belgische winnaar. Wielercommentator Christophe Vandegoor analyseert en nuanceert voor de camera van sporza.be. "In België zijn er maar twee coureurs die het op het hoogste niveau kunnen afmaken."

  Tom Boonen en Philippe Gilbert hebben de Belgische wielerliefhebbers jarenlang in de watten gelegd met geweldige prestaties en beklijvende overwinningen. Maar niets van dat dit voorjaar.

  "Als de ene (Gilbert, red) nog naar zijn topvorm zoekt - die er wellicht aankomt tegen Luik-Bastenaken-Luik - en de andere (Boonen, red) letterlijk (uit)valt, heb je een probleem", zegt Christophe Vandegoor.

  "Maar we mogen niet te scherp zijn. Jürgen Roelandts is samen met Kreuziger de enige die dit voorjaar echt tactisch gekoerst heeft, geanticipeerd heeft. Hij heeft tenminste geprobeerd om de grote namen te verschalken."

  "Ook Greg Van Avermaet mag je geen onrecht aandoen met zijn geweldige ereplaatsen. Maar omdat het geen overwinning is, valt dat niet op en ben je geneigd te zeggen dat we een probleem hebben."

  "En dat is het misschien niet. Want als Philippe Gilbert zondag Luik-Bastenaken-Luik wint, is het weer allemaal hallelujah en staan we met zijn allen te juichen. Zo relatief is het allemaal."

  "Ik zie niet meteen nieuwe grote lichten aankomen"

  Waarom kunnen de Belgische jongens achter Boonen en Gilbert het nog niet afmaken? Is het een kwestie van geduld en een broodnodige portie geluk?

  Vandegoor: "Een paar jaar geleden waren we heel blij toen Jelle Vanendert een goeie prijs reed in de Waalse Pijl. Wel, het heeft jaren geduurd voor hij zich kon doorzetten in dat eendagswerk, zie de Amstel Gold Race van vorig jaar."

  "Zo iemand zien we nu niet. Al is Stijn Vandenbergh wel ontbolsterd. Zijn talent is er dit voorjaar uitgekomen, maar hij kan het nog niet afmaken."

  "Sep Vanmarcke is op zijn beurt in Parijs-Roubaix op één van de twee Supermannen van het voorjaar, Fabian Cancellara, gebotst. Daar kun je dus ook weinig over zeggen."

  "Maar de vaststelling is wel dat ik achter ons superduo, het trio Leukemans-Roelandts-Van Avermaet en de hiervoor genoemde namen niet meteen grote lichten zie aankomen."

  "Probeer die Sagan maar eens te verschalken"

  "Ik denk dat het hele peloton vooral een probleem heeft met Peter Sagan. Hij is nog maar 23 en kan alles. De komende zes, zeven jaar weet je wie topfavoriet is in de voorjaarskoersen. Probeer hem maar eens te verschalken."

  "Wie valt in Luik aan op 40 kilometer van de finish?"

  Philippe Gilbert kan het Belgische voorjaar deze week nog kleur geven wanneer hij een gooi doet naar de overwinning in de Waalse Pijl en zijn geliefde Luik-Bastenaken-Luik.

  "Men zegt, want ik voel zijn benen niet, dat Gilbert nog niet die supervorm heeft van het seizoen waarin hij alles won, maar Luik is een koers die hem nog meer ligt dan de Pijl, wegens die langere hellingen", zegt Vandegoor.

  "Maar wat doe je met onbekende factoren? Een Kolobnev die plots uit de doden opstaat? Een Iglinsky vorig jaar, die niemand had verwacht. Een Gasparotto die blijkbaar ook in vorm is..."

  "In elk geval: in de grote koersen zien we de laatste jaren telkens hetzelfde scenario: wachten, wachten, wachten. Tot op de laatste helling."

  "Diegene die durft te gokken en daar goed genoeg voor is, die kan het halen. Wie durft van ver te gaan, op een 30- of 40-tal kilometer van de streep? Als ze wachten en met Gilbert naar de laatste klim van Ans gaan, maakt Gilbert veel kans, denk ik."