• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wuyts: "Boonen is 12 koersdagen kwijt, rampzalig"

  We blikken een hele week met onze Sporza-wielercommentatoren vooruit naar de opening van het Belgische wielerseizoen, met de Omloop Het Nieuwsblad nu zaterdag als grote blikvanger. In deel 1 laten Michel Wuyts, Renaat Schotte, Christophe Vandegoor en Carl Berteele hun licht schijnen over Tom Boonen: wat verwachten ze van hem na een gebrekkige voorbereiding en wie zijn zijn grootste uitdagers?

  De voorbereiding van Boonen op het nieuwe seizoen is met horten en stoten verlopen, om het nog zacht uit te drukken.

  Twee keer belandde de Belgische kampioen in het ziekenhuis, eerst met een darminfectie en later met een ontsteking aan zijn elleboog. De vraag van één miljoen: is Boonen klaar voor het grote werk?

  "Het grote probleem is dat Boonen elf of twaalf koersdagen kwijt is. Dat is rampzalig", zegt Michel Wuyts. "Dat betekent dat zijn pieken dit jaar wat minder hoog zullen zijn."

  "Ik verwacht Boonen niet in het Belgische openingsweekend. Misschien wel in de Ronde van Vlaanderen (op 31 maart, red), al wordt dat een hele klus, zeker in de wetenschap dat het voorjaar een volle week naar voren geschoven is in de nieuwe kalender. Ik hoop dat we de beste Boonen in Parijs-Roubaix zien."

  "Boonen heeft veel tijd verloren, maar anderzijds is hij zo getalenteerd dat hij die achterstand met de juiste voorbereidingskoersen in principe moet kunnen inlopen", zegt Renaat Schotte.

  Vandegoor: "Dit is ambetant voor het hoofd van Boonen"

  Ook Christophe Vandegoor, de commentator van Sporza Radio, schrijft Boonen niet bij voorbaat af. "Koersen is heel vaak relatief en kan simpel zijn", weet Vandegoor uit ervaring.

  "Eén goeie uitslag en Boonen is vertrokken. Kijk naar 2012, toen hij een ritje won in Parijs-Nice en daarna een geweldig goed voorjaar beleefde."

  "Het kan dus mee- of tegenvallen. Ik denk niet dat je daar nu al iets zinnigs over kunt vertellen, buiten het feit dat zijn voorbereiding verstoord is en dat geen enkele coureur dat graag heeft, want het is ambetant voor het hoofd."

  "Deze problemen werpen zeker een smet op Boonens voorbereiding", denkt Carl Berteele. "Hij twijfelt tot hij een eerste keer gewonnen zal hebben."

  "Maar voor mij zit Boonen nog altijd op zijn troon, samen met Fabian Cancellara. Het zal nog een paar jaar duren voor iemand hen daarvan kan afstoten. En als er al iemand is, is het Peter Sagan."

  "Ik maak graag de vergelijking met Stefan Everts"

  Ook Wuyts verwacht Cancellara na een pechseizoen weer in de voorste gelederen. "Ik geloof rotsvast in de wraak van de gefrustreerden van 2012", zegt Wuyts. "En daar is Cancellara nummer 1 van. Zijn sleutelbeenschilfers liggen op de N60, in de buurt van Oudenaarde."

  "En op de tweede plaats heb je Edvald Boasson Hagen. Die heeft zich in 2012 voor verrot gekoerst in dat blok van Team Sky, in dienst van Froome en vooral Wiggins, maar heeft er mijns inziens bitter weinig voor teruggekregen. Hij moet kolken van de revanchegevoelens en dat wil ik wel zien."

  Behalve de concurrentie ziet Vandegoor een andere uitdaging voor Boonen. "Ik maak graag de vergelijking met Stefan Everts, die op het einde van zijn carrière als motorcrosser op de meeste overwinningen en wereldtitels in de geschiedenis mikte. Ik denk dat Boonen in zekere zin ook zo zal redeneren."