• home
 • video
 • pas verschenen

  Wilmots: "Een overwinning die deugd doet"

  De Rode Duivels zijn 2013 goed begonnen met een 2-1-overwinning tegen Slovakije. Lees hier de reacties na de wedstrijd.

  België domineerde de eerste helft tegen de Slovaken, maar zakte na de rust wat weg. "We verloren de controle op het middenveld en kwamen zo in de problemen", zegt bondscoach Marc Wilmots.

  "Maar dan zie je dat de spelers écht die 2-1 willen maken. Dat is toch een verschil met vroeger. Het was een goeie wedstrijd en de overwinning doet deugd, zeker na de nederlaag tegen Roemenië."

  "Onze eerste helft was wel heel goed, met een heel sterk middenveld. Slovakije kon niet ademen en had voor de rust niet één doelkans."

  "Moussa Dembele? Hij heeft een goed evenwicht gevonden met Witsel op het middenveld. Deze twee jongens staan vast in m'n ploeg. We hebben 15 à 16 titularissen. Is dat niet mooi?"

  Dembele zelf voelde zich in zijn sas tegen de Slovaken. "Het was lekker voetballen vandaag, iedereen speelde met vertrouwen", zegt de Tottenham-middenvelder.

  "We hebben de match goed aangepakt, alleen was het jammer dat we heb in de match lieten komen. Dat was het mindere aan deze wedstrijd. We hebben genoeg kwaliteiten om het af te maken, het had alleen vroeger gemoeten."

  Mertens: "Schandalig dat we die 1-1 binnenkrijgen"

  Dries Mertens schonk België met een late goal een verdiende zege. "Zij gaven heel veel ruimte weg in die fase en dan kun je schieten. Ik kreeg een heel goeie pass van Dembele en nam de bal goed mee. Zo maakte ik al een handvol doelpunten", zegt Mertens.

  "Het was eigenlijk wel schandalig dat we nog de 1-1 binnenkregen. Eén schot op doel en dat gaat binnen. Die bal moest gewoon weg. Zo hebben we vandaag wel een lesje geleerd: dat we toch altijd scherp moeten blijven, want er kan altijd een goal uit de lucht vallen. Tegen Slovakije kun je dat nog rechtzetten, maar tegen de grotere landen misschien niet meer."

  "Onze eerste helft was wel genieten. We waren baas op het middenveld en brachten heel goed voetbal. Toen deden we wat we moeten doen: voetballen over de grond. Daar hebben we ook de ploeg voor."

  "In de tweede helft vergaten we dat en zochten we te vaak de lange bal. Dan moeten we een goal binnen krijgen voor iedereen dat beseft. We moeten het over de grond doen, dat gaat veel beter."

  De Bruyne: "Terugkeren naar club met zege is altijd leuk"

  De Rode Duivels heersten in de eerste helft, met Kevin De Bruyne als exponent van een uitmuntend Belgisch middenveld. "Onze eerste helft was goed, met veel balbezit en druk naar voren. We hadden ook enkele kansen", vertelt De Bruyne.

  "Na de rust werd het wat potiger. Die 1-1 was jammer. Het is wel fijn dat we winnen. Het is altijd leuker om met een zege terug te keren naar je club. Ik denk dat we de zege ook verdienden."

  "Iedereen verwacht nu dat we tegen Macedonië 6 op 6 zullen pakken, maar het wordt sowieso moeilijk tegen hen. We zullen ons uiterste best doen."

  Gelegenheidsaanvoerder Jan Vertonghen was blij dat de Rode Duivels op de valreep toch nog een zege uit het vuur sleepten. "In de tweede helft zetten de Slovaken meer druk. We lieten hen ook te veel voetballen. We gingen met lange ballen spelen, terwijl voetballen net onze kracht is. Als we dat niet doen, kunnen we gelijkspelen of zelfs verliezen. Gelukkig is dat vanavond niet gebeurd."

  Slovaakse coach: "Verliezen van België is geen schande"

  De Slovaakse bondscoach Stanislav Griga moest zich neerleggen bij de nederlaag, maar was positief over zijn ploeg. "Bij het tweede doelpunt van de Belgen zijn we in de fout gegaan, die goal had nooit mogen vallen. Het had dus even goed een gelijkspel kunnen zijn", zegt Griga. "Onze tweede helft was goed, de eerste slecht. België stond bij de rust dan ook verdiend op voorsprong."

  "Uiteindelijk is het geen schande om hier te verliezen. De tweede helft geeft ons hoop voor de rest van de WK-voorronde." Slovakije is derde in zijn groep, na Bosnië-Herzegovina en Griekenland.