• home
 • video
 • pas verschenen

  Bekele riskeert schorsing van twee jaar

  De procureur van het Vlaams Doping Tribunaal (VDT) heeft een schorsing van twee jaar geëist tegen Atelaw Bekele. Volgens de procureur heeft hij opzettelijk een controle ontlopen op 8 februari.

  De controlearts trof Bekele in februari niet aan op het doogegeven adres, het Ararathotel in Addis Abeba (Ethiopië). De procureur beschouwt dit als een dopingpraktijk. De uitspraak is op 27 december.

  Bekele, in 2011 winnaar van het EK veldlopen (foto), reageerde aangeslagen op de eis. "Ik heb niets verkeerds gedaan. Ik heb die verandering doorgegeven via sms, maar er moet iets verkeerd gelopen zijn."

  Chris Vandebroeck, de advocaat van Atelaw Bekele, wil dat zijn cliënt vrijuit gaat met een waarschuwing. "Er is onvoldoende bewijsmateriaal in dit flinterdun dossier", zegt de advocaat.

  Bekele kreeg in maart een brief en daar stond de term "bewust ontweken dopingcontrole" niet in. "Ondanks deze verandering is er geen extra bewijs voor bedrog toegevoegd aan het dossier."

  "Mijn cliënt is nonchalant geweest door de wijziging van zijn verblijfadres in Ethiopië niet door te geven. Hij wou een goedkoper hotel en stuurde een sms, maar die sms is nooit aangekomen."