• home
 • video
 • pas verschenen

  Ajax deelt Man.City nieuwe CL-uppercut uit

  Manchester City blijft achter met één punt uit drie CL-wedstrijden.

  Ajax doet helemaal mee in "de groep des doods". Het won thuis met 3-1 van City. In dezelfde groep verloor ook Real Madrid, in Dortmund. Arsenal ging in eigen stadion met de billen bloot tegen Schalke, dat ook de leiding neemt in groep B.

  Groep D

  Ajax - Manchester City 3-1

  Ajax-coach Frank de Boer had ervoor gekozen om zonder diepe spits aan te treden tegen de Engelse kampioen. Een goeie tactiek, want Kompany en Lescott kregen moeilijk vat op de fladderende De Jong en vooral Eriksen.

  Eriksen kon zo twee keer op doel vuren, maar Ajax kreeg een lesje in doeltreffendheid, want Nasri trapte de eerste kans voor City wél in doel.

  Ajax leek gesloopt, maar De Jong deed vlak voor de rust de hoop oplaaien met een knap afstandsschot. In de tweede helft was Ajax baas. Defensieve fouten brachten City in de nesten. Lescott was afwezig toen Moisander de 2-1 kon binnenkoppen en Barry liet zich de bal ontfutselen bij de 3-1 van Eriksen, waarbij de bal wel afweek.

  Een verschroeiend offensief van Manchester City bleef uit, ook al moest doelman Vermeer toch gepast redden op een duel met Dzeko.

  • Siem de Jong (Ajax): "City had het in de beginfase heel moeilijk. Ze moesten zelfs omschakelen naar een 4-4-2. Ze kwamen op voorsprong, maar gelukkig maakten wij gelijk op een goed moment. City zakte ver terug en na de 2-1 en 3-1 konden wij vrij voetballen. Met hun lange ballen hadden we weinig problemen. Nu moeten we ook op City
   iets rapen. Anders zijn deze drie punten vrij zinloos."
  • Frank de Boer (coach Ajax): "Ik heb een vrij goed Ajax gezien. Ik wist dat we we dit niveau kunnen halen. City is een topteam, maar het vond geen antwoord op ons spel. We zullen moeten blijven vechten om na de winter nog in Europa te spelen."

  Borussia Dortmund - Real Madrid 2-1

  Wie dacht dat Real Madrid met sprekend gemak door de groep zou denderen, mag zijn mening herzien na de match in Dortmund. 65.000 voetballiefhebbers waren op de kraker afgekomen. Zij zagen hoe Lewandowski op fraaie wijze een blunder van Pepe afstrafte.

  De vreugde bij Dortmund was van korte duur, want de diep gestuurde Ronaldo kon doelman Weidenfeller, toch geen kleine jongen, fraai lobben met zijn wreef.

  Het was de 14e keer op een rij dat Real Madrid in een Europese uitwedstrijd kon scoren. Daarmee evenaren de Spanjaarden het record van Bayern München en Barcelona.

  Een feestje werd wel niet gevierd, want Real lag onder in de tweede helft. Casillas moest eerst nog twee keer redden, maar even later bokste hij de bal niet ver genoeg weg. Verdediger Schmelzer (foto) kreeg de bal voor zijn voeten en haalde verschroeiend uit.

  Real Madrid blijft het zo moeilijk hebben met Duitse clubs. Van hun laatste 23 confrontaties met een Duitse ploeg won het er maar één. Dortmund springt ook over Real in de stand van groep D.

  Groep A

  Porto -Dinamo Kiev 3-2

  Porto kwam twee keer voor, met een genadeloos schot van Varela in de kruising en de eerste treffer in de Champions League van de Colombiaan Jackson Martinez.

  Het antwoord van Dinamo Kiev liet telkens niet op zich wachten. Goesev kopte de 1-1 erin en Ideye scoorde de 2-2 met een vluchtschot na een mooie chip van Jarmolenko.

  Net toen Defour in het veld stond sloeg Porto een derde keer toe: dit keer tikte Martinez een lage cross van Lucho Gonzalez binnen.

  Porto hield de 3-2 vast in de slotfase. Met een 9 op 9 mag het stilaan weer dromen van de volgende ronde.

  Dinamo Zagreb - Paris Saint-Germain 0-2

  PSG bijt zich vast in Porto's spoor na de 0-2 in Zagreb. Het groeide zienderogen in de wedstrijd en Dinamo kon de ruimtes niet meer belopen.

  Ibrahimovic schoot vanuit de rug van zijn bewaker de 0-1 in doel en Menez mocht wel heel makkelijk zijn man voorbij en aanleggen.

  Ibrahimovic kreeg nog een paar kansen om de schade nog hoger te doen oplopen, maar de Zweed wou het vaak te mooi doen. Voor Dinamo Zagreb, dat nauwelijks 7.000 fans op de been kon brengen, is het al de negende openvolgende nederlaag in Europa.

  Carlo Ancelotti was in de wolken met het niveau van zijn team. "Het was niet uitzonderlijk, maar het was wel een goeie match. We hadden ook meer kunnen scoren. We staan nog niet in de achtste finales, maar als we tien punten kunnen halen, moet dat lukken."

  Groep B

  Arsenal - Schalke 0-2

  Schalke heeft Arsenal zijn eerste nederlaag aangesmeerd. Na een conservatieve start verliet Schalke zijn egelstelling. Afellay kreeg geen penalty maar geel, een betwistbare beslissing van de scheidsrechter.

  En nog had Arsenal zijn lesje niet geleerd. De Nederlanders van Schalke wreven het er nog eens extra in. Afellay bood Huntelaar van dichtbij de 0-1 en wat later velde diezelfde Afellay (foto) het eindverdict: 0-2.

  Arsenal kon daar weinig tegenover stellen. Enkel Cazorla zorgde voor wat fonkelende acties, maar de afwerking van zijn ploegmaats was telkens ondermaats.

  Schalke speelt door deze zege haasje-over met Arsenal in de stand. Arsenal-aanvoerder Thomas Vermaelen betreurde achteraf de defensieve aanpak van de Duitse bezoekers. "Veel ploegen komen naar ons met een heel stevige organisatie. Dan is het moeilijk om een gaatje te vinden."

  Montpellier - Olympiakos 1-2

  De krasselende Franse kampioen bracht zijn fans in vervoering met fluks spel. Charbonnier, vervanger van de aan Arsenal verkochte goaltjesdief Giroud, benutte één van de vele kansen.

  Maar met zijn eerste deftige schot kwam Olympiakos langszij, getekend Torosidis. In de toegevoegde tijd ging Montpellier nog kopje onder. Mitroglou (foto) tekende voor de meer dan gevleide zege voor de Grieken.

  "Dit zijn drie gouden punten", zegt middenvelder Giannis Maniatis. "Deze overwinning blaast onze Europese campagne nieuw leven in. We liggen weer op koers om te overwinteren."