• home
 • video
 • pas verschenen

  Jarige Phelps klopt Lochte op 200m wisselslag

  Phelps poseert na zijn overwinning met zijn moeder en twee zussen.

  Michael Phelps heeft zijn 27e verjaardag in stijl gevierd. Hij versloeg zijn grote rivaal Ryan Lochte op de Amerikaanse trials op de 200 meter wisselslag. En bij de vrouwen is de 17-jarige Missy Franklin de sensatie.

  Het was het derde en voorlaatste duel tussen Phelps en Lochte op de trials. Maandag had Lochte Phelps geklopt op de 400 meter wisselslag, op deze kortere medley nam Phelps revanche.

  Phelps (rechts, met de witte badmuts) won de race in 1'54"84, 11 honderdste seconde sneller dan Lochte (links, met de blauwe muts). Er moet wel bij gezegd dat Lochte een halfuur eerder nog de finale van de 200 meter rugslag had gezwommen én gewonnen.

  Phelps en Lochte ontmoeten elkaar op deze trials nog één keer, in de finale van de 100 meter vlinderslag. Phelps kwalificeerde zich met de snelste tijd voor die finale.

  Het ziet er dus naar uit dat Phelps net als in Peking aan 8 nummers zal deelnemen op de Olympische Spelen: 5 individuele en 3 estafettes. Lochte ligt ook op koers om op de Spelen aan 5 individuele nummers deel te nemen, maar is niet zeker van een plaats in alle drie de estafettenummers.

  17-jarige Missy Franklin is de sensatie

  Bij de vrouwen gaat de 17-jarige Missy Franklin voorlopig met de meeste aandacht lopen. Het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse sensatie op de Spelen in Londen aan zeven disciplines zal deelnemen. Ze werd op de trials tweede in de finale van de 100 meter vrije slag en zette de snelste tijd neer in de kwalificaties van de 200 meter rugslag.

  Jessica Hardy mag nu wel naar de Spelen

  Op de 100 meter vrije slag werd Franklin tweede, achter Jessica Hardy. Die heeft zo haar eerste olympische ticket beet, nadat ze door een dopingaanklacht van deelname aan de Spelen van Peking werd gehouden.

  Hardy had in 2008 op de trials positief getest op het gebruik van clenbuterol, maar heeft altijd haar onschuld staande gehouden.

  In de finale van de 100 meter vrije slag zwom Hardy als bezeten, nadat ze er niet in geslaagd was om zich te plaatsen voor de Spelen op de 100 meter schoolslag, waarin ze het wereldrecord in handen heeft. "Ik had nooit gedacht dat ik deze race zou kunnen winnen. Maar dit was volle overgave."