• home
 • video
 • pas verschenen

  Thomas De Gendt soleert naar ritzege in Nice

  Thomas De Gendt rondde in Nice een solo af.

  Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) heeft een nummertje opgevoerd in Parijs-Nice. Onze landgenoot rondde in de zevende etappe een lange vlucht succesvol af. Op de Promenade des Anglais, in Nice, kwam hij solo aan. Bradley Wiggins blijft leider.

  Thomas De Gendt kleurde de hele rit, samen met de Est Rein Taaramäe. Die was net ten val gekomen in het peloton. Het duo reed een maximale voorsprong van 12 minuten bij elkaar.

  Op alle cols kwam een indrukwekkende De Gendt telkens als eerste boven. Op de slotklim (Col de Vence) was het vet van de soep bij Taaramäe.

  De Gendt wachtte niet en raasde in zijn eentje door. Goed voor een huzarenstukje. Vorig jaar won De Gendt de openingsrit in Parijs-Nice. Het is na Boonen en Meersman de derde Belgische ritzege in de Koers naar de Zon.

  Omega Pharma-Quick Step beleefde een baaldag. Kopman Levi Leipheimer knalde tot drie keer toe tegen het asfalt. Twee keer deed hij, met steun van de ploegmaats, een inspanning om terug te keren. Morgen eindigt Parijs-Nice met een korte tijdrit op de Col d'Eze.

  De derde val was er te veel aan. In een bocht stond een motor stil na een valpartij en daar knalden Leipheimer en Devenyns tegenop. De Amerikaan reed de rit uit, maar valt weg uit de top van het klassement.

  De Gendt: "Ik vind het straf dat het peloton mij altijd laat gaan"

  Thomas De Gendt blijft de nuchterheid zelve na zijn prestatie. "Ook dit jaar wou ik heel graag een rit winnen. Ik wou niet onderdoen voor Lieuwe Westra, mijn ploegmaat die ook een etappe won."

  Op Taaramäe is De Gendt kwaad geweest. "Op die laatste klim zat hij leeg, zei hij. Maar daarna demarreert hij achter mijn rug. Ik ben er één keer overgegaan en ik heb hem niet meer teruggezien."

  "De Promenade des Anglais is wel een van de mooiste aankomsten die ik al gezien heb, zeker als je op zo'n manier kunt finishen. Mijn benen doen heel veel pijn, de laatste 20 kilometer had ik zelfs krampen."

  "Ik vind het wel straf dat het peloton mij altijd laat gaan. Ze blijven erin trappen. Eigenlijk was het een makkelijke koers. En de ploeg is top. Op dit moment misschien de beste van allen. Ik ben bijna zeker dat Westra morgen zal winnen. Je mag het opschrijven."