• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Laat uitschakelingen een les zijn"

  Sporza-voetbalanalist Peter Vandenbempt blikt terug op de negatieve balans van de Belgische clubs in de Europa League. Alleen Standard kon zich donderdag kwalificeren, terwijl voor Anderlecht en Club het Europees verhaal erop zit.

  Anderlecht was foutloos in de poulefase, maar verloor na de heenmatch ook de return tegen AZ. Het kon ook niet scoren.

  Voor Anderlecht moet de ontgoocheling het grootst zijn. Het was met ambitie uit de poulefase gekomen en AZ was een ploeg die Anderlecht aankon. Maar RSCA moet dan wel op niveau zijn.

  Over de twee matchen gezien bracht Anderlecht te weinig. Gisteren had iedereen de indruk dat als Anderlecht had kunnen scoren in de eerste 10 minuten, dat er nog goals zouden volgen. Maar goed, wat nadien volgde was een teleurstelling.

  Enkele bepalende spelers waren niet op de afspraak, met voorop Jovanovic. Maar ook Biglia schoot twee keer tekort. Dit moet Anderlecht toch inspireren om na te denken over wat nodig is als het volgend jaar in de CL zou spelen.

  Club niet ontevreden, pluim voor Standard

  Ook voor Club Brugge zit het Europese verhaal erop. Maar Club hoeft niet ontevreden te zijn over zijn Europese campagne.

  Ik vind dat Club er alles aan deed, maar het was niet goed genoeg tegen Hannover. Club kon ook verzachtende omstandigheden inroepen door de vele afwezigen in de defensie en dat bleek een probleem.

  Hannover zette dan ook nog stappen vooruit sinds het tegen Standard in de poulefase speelde. Club moest gewoon zijn meerdere erkennen.

  Standard gaat wel door en dat verdient een pluim. De manier waarop was niet zo fraai, maar Standard speelde met zijn eigen middelen. Tegen Hannover zal het wel boven zichzelf moeten uitstijgen.

  Laat dit een les zijn

  Wat gisterenavond gebeurde, moet een les zijn. Laat ons in de komende jaren niet vervallen in een soort euforie als we eens een succesvolle Europese avond beleven.

  Europees voetbal begint pas echt na Nieuwjaar. De Belgische teams speelden 6 duels, met 4 nederlagen en 2 draws. En het was niet tegen United of City.

  Doemdenken hoeft nu ook niet, maar we moeten beseffen dat er geen overschot is. We mogen niet dromen dat we plots met veel teams Europees ver zullen raken en niet te snel over een verhoogd niveau van ons voetbal met dank aan de play-offs spreken.