• home
 • video
 • pas verschenen

  De Vuelta 2012 is voor een berggeit

  De komende Ronde van Spanje is geen voer voor spurters.

  Zes aankomsten op een echte col, dat serveert de Vuelta van dit jaar. Een ploegentijdrit over 16 km in Pamplona is het startschot en er staan 13 ritten op het menu die de stempel "bergetappe" krijgen. "Ik zou zo'n Vuelta nooit winnen", zegt ex-topper Miguel Indurain.

  De komende Ronde van Spanje is er eentje voor klimmers en vindt hoofdzakelijk in het noorden van het land plaats. In het parcours zit geen enkele etappe die ten zuiden van Madrid wordt gereden.

  Tijdens de voorstelling in Pamplona gaf de organisatie ook een reden voor het noordelijk karakter van deze editie. "Volgend jaar, in 2013, gaan we het zuiden in, want dan is de start op de Canarische eilanden."

  In de komende Vuelta zijn er maar liefst tien aankomsten bergop, waarvan zes op een echte col. Behalve de ploegentijdrit staat er maar één individuele tijdrit op het menu.

  Met andere woorden, de klimmers kunnen zich uitleven, de sprinters zullen na de Tour en de Spelen wellicht hun kat sturen. Vorig jaar won Juan Jose Cobo (zit rechts op de foto, naast Samuel Sanchez) de Vuelta.

  De start in Pamplona is een eerbetoon aan Indurain

  De Vuelta gaat van start in Pamplona en dat is niet toevallig. Het is een eerbetoon aan Miguel Indurain, 47 intussen. De vijfvoudige Tour-winnaar slaagde er nooit in om de Vuelta te winnen in zijn carrière.

  "En mocht ik nog op de fiets zitten, zou dat ook nu niet lukken. Er zijn te veel ritten met een finish bergop en er wordt te weinig tegen de klok gereden." Indurain won de Tour vijf keer (1991-1995) en legde de basis voor zijn eindzeges altijd in het tijdrijden.