Jupiler Pro League - speeldag 4 - 21/04/24 - 13:32
66'
Chidera Ejuke
0 - 1
66'

Jubileum in mineur voor Cercle Brugge. De Vereniging kon zijn 125e verjaardag niet vieren met punten tegen Antwerp. De Great Old pakte zijn eerste punten in deze play-offs dankzij een doelpunt van Ejuke en komt nu naast Cercle in de stand.

Cercle Brugge - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Tweede keer, goede keer voor Ejuke. Eerst hield Warleson hem nog met een explosieve reflex van een doelpunt, maar even later vond Ejuke toch een gaatje door zijn benen. 0-1, de wedstrijd in een definitieve plooi.

• Man van de wedstrijd: Chidera Ejuke was veruit de gevaarlijkste man op het veld. Met splijtende passes opende hij de ruimte in de Cercle-verdediging, maar omdat zijn collega's efficiëntie misten, maakte hij het zelf af.

• Opvallend: Cercle Brugge had beter een andere tegenstander gekozen om zijn 125e verjaardag te vieren, want een galawedstrijd werd het allesbehalve. Antwerp is de angstgegner van de Vereniging, ook in de reguliere competitie verloor het twee keer en in de laatste 14 duels op het hoogste niveau kon het maar 1 keer winnen.

Een 125e verjaardagsfeestje in mineur voor Cercle Brugge. Tifo's, groen vuurwerk, iconen als Verriest, Kooiman en Boi en speciale retroshirts zetten de viering op goede gang, alleen had het beter een andere tegenstander uitgekozen dan Antwerp.

Al leek het in de eerste helft nog goed te komen. De bezoekers hadden moeite met de gekende druk en intensiteit van de Vereniging. En met twee ploegen die rekenden op de lange bal, kwam er ook veel afval in het spel bij kijken. Niet de aardigste 45 minuten voetballen, dus.

Eenmaal Antwerp uit de omknelling van Cercle geraakte, was het wel gevaarlijk. Twee keer ontzegde Warleson Janssen een doelpunt. Al was te zien dat de spits op dit ogenblik wat vertrouwen mist om de bal zoals vorig seizoen in doel te jassen.

Even was er appel voor een strafschop wanneer Van der Bruggen iets te hardhandig Ondrejka en Janssen van de bal zette, maar Verboomen en de VAR vonden er terecht niets aan en floten een goede wedstrijd.

Op het einde van de eerste helft leefde het Jan Breydelstadion toch even op, maar topschutter Denkey liet een uitstekende voorzet van Augusto onder zijn voetzool doorschieten. En Van der Bruggen kon vlak voor rust zijn schicht naar doel niet laag houden.

Ejuke brak de Braziliaanse muur

Antwerp herbronde zich bij de rust. Het plannetje dat werd gesmeed, werkte. Antwerp sneed makkelijker door de defensieve as van Cercle. Enkel efficiëntie ontbrak. Het kostte alle moeite voor The Great Old om de Braziliaanse muur in doel te slopen.

Op een eerste punter van Ejuke toonde Warleson zich met een explosieve reflex quasi onklopbaar, maar op de daaropvolgende kort genomen hoekschop en de tweede poging van de bedrijvigste Antwerp-speler had hij beter de benen dicht gehouden: 0-1.

Een zeldzaam foutje van de Cercle-doelman want ook op de volgende kansen van Antwerp was hij op de afspraak. Eerst keek hij nog een krul van Balikwisha uit doel, in het slot haalde hij het in een oog-in-oog-duel van het nummer 10 van Antwerp.

En zelf dreigen lukte Cercle Brugge niet meer, waardoor het de 0-1-nederlaag moest toestaan en de ambities om het vuur aan de schenen van de top 4 te blijven leggen voor even opbergen.

Het ziet in de stand Antwerp met hetzelfde puntenaantal naast zich komen. Voor Cercle de eerste nederlaag in PO 1, voor Antwerp de eerste, welkome, zege.

Muslic: "Grootste verschil was dat Antwerp de kansen wel afmaakte"

• Hannes van der Bruggen (Cercle): "Deze wedstrijd had altijd op een gelijkspel moeten eindigen. De eerste helft waren we heer en meester, al kwamen ze er wel goed uit op de counter. De tweede helft was wel minder. Op die corner waar het doelpunt uit valt, hebben we te slecht verdedigd."
  • Toby Alderweireld (Antwerp): "De manier hoe Cercle speelt is nooit makkelijk om tegen te spelen. Dan moet je wilskracht tonen en dat ontbrak de laatste tijd een beetje. Mentaal was het ook niet makkelijk om hierheen te komen met een 0 op 9. Maar we wisten wel waar de ruimte lag. Als je dat nog beter uitspeelt, win je 0-2 of 0-3. Goede drie punten erbij, maar we moeten niet naar de stand kijken."
  • Miron Muslic (trainer Cercle): "We hadden onze momenten en die moesten we grijpen. Antwerp heeft een sterke verdedigende structuur en wanneer we toch kansen krijgen, moeten we ze afmaken. Normaal zouden we die kwaliteit moeten hebben met Denkey, Minda, Somers en Augusto. Het grootste verschil vandaag was dat zij wel hun mogelijkheden wel afmaakten."
  • Mark van Bommel (trainer Antwerp): "De momenten wanneer we onder de druk uit speelden, waren goede momenten. Alles bij elkaar is dat goed van ons, maar we moeten iets eerder afstand nemen. De code van Cercle hebben we toch kunnen kraken. Als je de drie wedstrijden die we verloren rustig bekijkt, dan is het voetbal niet zo slecht als wat de stand zegt."

15:28

EINDE: Cercle 0-1 Antwerp

Antwerp herbronde zich bij de rust en kwam sterker uit de kleedkamer. Enkel Minda kon nog echt gevaarlijk zijn voor Cercle, zijn poging ging naast doel. In de omgekeerde richting waren er wel meer kansen. Ejuke zag een eerste poging nog spectaculair afgestopt door Warleson, in een tweede poging kreeg hij de bal toch voorbij - door de benen - van de Cercle-doelman. In het slot voorkwam Warleson met een redding op het schot van Balikwisha nog een tweede doelpunt.

Een verjaardagsfeest in mineur dus voor de Vereniging dat zijn eerste nederlaag in PO 1 slikt, voor Antwerp is het een deugddoende eerste zege.

90+3'

Warleson voorkomt tweede!

Balikwisha komt oog in oog met Warleson te staan, maar de Cercle-doelman laat zich niet voor een tweede keer kloppen. De kopbal van Yusuf in de rebound is te zwak.

90+1'

Lammens is op de afspraak bij een schotje van Ouattara. Hij klemt de bal goed en geeft de invaller geen kans, die nochtans een goede poging in huis had.

90+1'

89'

De formule van de expected goals gerespecteerd. Cercle krijgt 0.76, Antwerp 1.26. En dat etaleert zich naar het scorebord. Nog altijd 0-1 voor Antwerp.

88'
87'
87'

Ruzie Daland-Balikwisha

In een luchtduel valt Daland op Balikwisha, die ongewild bij het neerkomen de hand in het gezicht van de Antwerp-speler duwt. Dat zint Balikwisha niet en hij deelt een duw aan de Cercle-verdediger. Verboomen geeft beiden een gele kaart en dat is vooral voor Daland een zure appel. Hij mist de volgende wedstrijd tegen Anderlecht.

83'
83'

Als je op basis van de kansen afgaat, zou ik de drie punten aan Antwerp geven. Cercle Brugge dringt wel wat meer aan, maar het komt niet tot kansen.