Zware domper voor Anderlecht: ongelukkige strafschop in het slot zorgt alsnog voor Genks delirium

za 20 april 2024 22:44
  1. 14' - Doelpunt - Toluwalase Emmanuel Arokodare (1 - 0)
  2. 38' - Geel - Francis Amuzu
  1. 69' - Verv. Francis Amuzu door Luis Vázquez
  2. 69' - Verv. Mario Stroeykens door Majeed Ashimeru
  3. 73' - Verv. Toluwalase Emmanuel Arokodare door Andi Zeqiri
  4. 75' - Doelpunt - Anders Dreyer (1 - 1)
  5. 79' - Verv. Kasper Dolberg door Nilson Angulo
  6. 82' - Verv. Anouar Ait El Hadj door Noah Adedeji-Sternberg
  7. 90+1' - Doelpunt strafschop - Andi Zeqiri (2 - 1)
  8. 90+5' - Verv. Alieu Fadera door Eduard Sobol
  9. 90+10' - Geel - Matías Galarza
Jupiler Pro League - speeldag 4 - 20/04/24 - 20:46
14'
Toluwalase Emmanuel Arokodare
14'
1 - 0
75'
Anders Dreyer
1 - 1
75'
90+1'
Andi Zeqiri
90+1'
Andi Zeqiri
2 - 1

Eigenlijk had het nooit zo ver mogen komen. Genk startte stormachtig tegen Anderlecht en scoorde ook meteen, maar het vergat zichzelf daarna te belonen. Zo leek Anders Dreyer Anderlecht met één klasseflits - op een diefje - nog te redden. Maar neen, te vroeg gesproken: in de 90e minuut zorgde een ongelukkige strafschopfase ultiem toch nog voor het grote gelijk van Genk.

Genk - Anderlecht in een notendop

Man van de match: Zakaria El Ouahdi is dé winnaar van de stijlwissel bij Genk. Op zijn rechterkant was de wingback overal tegelijk, en leverde zo een assist af. Verzilveren met een doelpunt had gekund, maar lukte niet.

Sleutelmoment: Op het moment dat Anderlecht zich tevreden lijkt te stellen met een punt, schiet Fadera van dichtbij tegen de (weliswaar uitgestoken) arm van Sardella. Bal op de stip, Zeqiri zet aan het begin van de extra tijd Genk oververdiend op voorsprong.

Opvallend: Weer is het Jan Vertonghen die op Genk zich onpopulair maakt. Net buiten de lijn doet hij pootjelap bij El Ouahdi die gesteund door het thuispubliek daar niet mee kan lachen. Met een vlug handje lijkt de zaak weer opgelost, maar met alleen een uitbrander van Lardot kwam Vertonghen zéér goed weg.

Als een bende gekken liep Genk de eerste helft achter Anderlecht aan. De ruimte werd op het claustrofobische af klein gehouden, met alleen Schmeichel die tijd kreeg aan de bal.

Het leverde kansen op voor de thuisploeg, meer dan genoeg zelfs. Tolu en El Ouahdi testen de paars-witte keeper. Bij de vierde keer vragen was het wel prijs, met dezelfde namen in een hoofdrol.

Vanop rechts stak El Ouahdi zijn spits de bal toe in de diepte. In de rug van Tolu zat Vertonghen nog, maar die bevond zich eigenlijk op de foute plaats, niet tussen man en doel. Tolu draaide wel goed door en plaatste de bal links voorbij Schmeichel. Goede prestaties leveren op.

Een geweldig Genk vergat zijn vele kansen nadien af te maken, en gaf Anderlecht zo wat moed. Augustinsson kwam piepen, maar schoot naast.

Deksel op de neus

Na rust begon het meteen te dagen dat Genk met vuur aan het spelen was. Gattoni kopte na vijf minuten van dichtbij over. Iets later haalde Amuzu zijn bekende wapen boven, maar trof de paal van een goeie twintig meter.

Genk had kansen, maar heeft geen Dreyer in de rangen lopen. Die gooide een kwartier voor tijd een perfecte krul in de kruising, waar Vandevoordt alleen maar naar kon zwaaien. Een gelijkmaker die eraan zat te komen, maar nog steeds een grote domper voor Genk.

Dat schudde de nervositeit sneller af dan anders en bleef samen met Anderlecht voluit gaan, met bijhorende chaos als logisch gevolg.

Sardella was het kind van de rekening met de hands voor de penalty. Zeqiri had zeker niet gekeken naar Bernardo Silva woensdag, en stifte de bal ijskoud voorbij de duikende Schmeichel.

Het wordt heel close daar bovenaan. Morgen zijn Union en Club Brugge aan zet.

Zakaria El Ouahdi: "We hebben honderd procent verdiend gewonnen, daar gaan de statistieken niet over liegen. Het was een heel goede prestatie van het team. We moeten er nu voor zorgen dat we dat elke wedstrijd kunnen doen."

Tolu Arokodare: "Geweldige atmosfeer in het stadion. We domineerden de hele wedstrijd. Om eerlijk te zijn scoorden ze wel een mooi doelpunt, maar het was een beetje déja vu. We kregen een penalty, maar deze keer werd die niet geannuleerd. Blij voor het team en de stad."

Vrancken: "De weg is nog lang"

Wouter Vrancken: "We controleren de hele wedstrijd. Eigenlijk moeten we het al veel vroeger afmaken, maar we belonen onszelf bijna weer niet. Het was gewoon heel goed vandaag. Het was goed in balbezit, het was goed in balverlies. We spelen een heel goede wedstrijd in het algemeen met heel weinig weggegeven en heel veel gecreëerd."

"We zullen zien waar we kunnen geraken. We hebben dat momentum nu gepakt, dat is belangrijk. We hadden vorige week ook nog kunnen winnen, denk ik. Maar dat is nu eenmaal voetbal. Dit is nu leuk, maar de weg is nog lang."

23:13
90+10'

Daar is dan toch het einde! Genk had een penalty nodig om oververdiend voorbij Anderlecht te gaan. Dat kwam met een parel van Dreyer langszij, maar dolf toch het onderspit. Een penalty waar Sardella niet al te veel aan kon doen, een Zeqiri die niet twijfelde. Het is nog niet gedaan in de de Champions Play-Offs!

90+10' tweede helft
90+10'
90+9'

Zo krijgt Galarza ook zijn geel, véél te zwaar ingekomen van de Argentijn.

90+8'

Het blijft duren, lijkt het, tot onvrede van de Genkies. Niet dat er nog veel echt gebeurt, behalve stevige tackles en duels, maar je weet het nooit.

90+8'

En weer een te potig duel. Vazquez kopt van achter op het hoofd van Zeqiri, die het uitvlucht om te blijven liggen met twee handen aangrijpt.

90+6'

Het gaat er steeds harder tegenaan. Op een vrije trap van Anderlecht blijft Zeqiri irritiant in de weg staan en krijgt dan van Gattoni de bal tegen zich getrapt. Iets later geeft Galarza een patat tegen de bal, die zo de tribune in vliegt.

90+6'

Anderlecht gooit nu alles naar voren, met een soort 2-9-opstelling. Alleen Vertonghen en Gattoni blijven achter om het kamp te bewaken.

90+5'
90+3'

Overal op het veld gaan de mannetjesputters elkaar zoeken. El Khannouss scheldt Sardella de huid vol, vooraan hebben Zeqiri en Gattoni het aan de stok. Nerveus gedoe hier.

90+2'
90+1'
90+1'

Erin!

Zeqiri stift hem door het midden en geeft op een ongemakkelijke manier dan toch de terechte voorsprong aan Racing Genk! Schmeichel gaat vol overgave de hoek in en ziet zo de bal tegen de netten gaan.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
89'

Geen ingreep!

Na een minuut of twee kijken vindt Laforge in Tubeke dat Lardot gelijk heeft. De bal op de stip!

87'

Penalty!

Het is niet de avond van Sardella! Fadera trapt naar doel, maar komt dan de arm van Sardella tegen. Lardot wijst naar de stip, maar de VAR checkt. Het zou wel echt licht zijn, de armen van de rechtsachter waren best dicht tegen het lichaam.

87'

Angulo is bij Anderlecht erin gekomen en maakt misbruik van de ruimte in de rug van El Ouahdi, die na zijn inspanningen voor rust er ruim doorzit. De snelheid is er, maar de kansen volgen niet.