83'
Makhtar Gueye
83'
3 - 1

RWDM heeft een uitstekende zaak gedaan in de degradatiestrijd. De Brusselaars versloegen Eupen in eigen huis met 3-1 na een boeiende partij. Een efficiënt Molenbeek maakte het verschil na de rust met twee goals. RWDM springt zo weg van de laatste plaats, die nu gedeeld wordt door Eupen en Kortrijk.

RWDM - Eupen in een notendop:

• Sleutelmoment: Op het einde van de reguliere speeltijd krijgt Eupen ondanks een 3-1-achterstand weer hoop wanneer de bal opnieuw op de stip gaat. Magnée kan met zijn tweede penaltygoal voor een spannend slot zorgen, maar Hubert steekt daar met een knappe redding een stokje voor.

• Man van de match: Shuto Abe zorgde voor de kentering bij RWDM. Hij bracht de thuisploeg kort voor de rust weer langszij en keerde de rollen vroeg in de tweede helemaal om met zijn tweede treffer. De Japanner had dit seizoen nog maar één keer gescoord, uitgerekend ook tegen Eupen.

• Opvallend: Na vier maanden zonder zege weet RWDM weer wat winnen is. Sinds de thuiszege tegen STVV op 16 december 2023 verloor RWDM in 13 competitiewedstrijden maar liefst 10 keer en speelde het 3 keer gelijk. Aan die negatieve reeks is nu een einde gekomen.

Twee penalty's kruiden flauwe eerste helft

Als straf voor de ongeregeldheden tijdens de vorige confrontatie met KAS Eupen moest RWDM het net als op de vorige speeldag tegen Charleroi zonder fans doen. Het zorgde voor een desolaat ogend Edmond Machtensstadion en ook het spel op de grasmat was niet bepaald een lust voor het oog.

Pas halfweg de eerste helft was er eindelijk wat opwinding toen Charles-Cook in de zestien aangetikt werd door Biron. De bal ging op de stip en Magnée liet de kans niet liggen om Eupen op voorsprong te trappen.

Een kwartier later kreeg ook RWDM een penalty. Gueye kon koppen op een corner van Mercier en Keita kreeg de bal ongelukkig tegen zijn arm. Gueye trapte de elfmeter tegen Slonina, maar Abe kon wél scoren in de herneming. Bij Eupen claimden ze dat de Japanner te snel de zestien was ingelopen, de VAR zag dat anders.

Gueye beslist match, Hubert voorkomt spannend slot

Tien minuten ver in de tweede helft mocht Abe opnieuw juichen, na een perfect uitgespeelde counter van RWDM. Mercier gaf de bal goed mee met Carlos Alberto en die schilderde de bal op zijn beurt prima op het hoofd van Abe. Met een overhoekse kopbal gaf de Japanner Slonina opnieuw het nakijken.

Op het uur stond het zelfs bijna 3-1. Weer lag Carlos Alberto aan de basis, dit keer met een knappe dribbelactie, maar Biron kwam net te laat inglijden om zijn gedevieerde voorzet in doel te werken.

Meteen daarna kreeg Eupen een uitgelezen kans om langszij te komen. Helemaal vrijstaand kon Keita van dichtbij uithalen op een doorgekopte voorzet van Déom, maar hij raakte de bal verkeerd.

Een pijnlijke misser die de bezoekers zuur opbrak, want na alweer een scherpe counter besliste Gueye de wedstrijd. Op aangeven van Segovia mikte hij de 3-1 met een lage knal in de korte hoek.

Toch werd het bijna nog even spannend toen - na nog maar eens een tussenkomst van de VAR - Eupen net voor het ingaan van de extra tijd opnieuw een penalty kreeg. Magnée legde aan voor zijn tweede penaltytreffer, maar Hubert bracht redding voor RWDM.

In de extra tijd liet Gueye na een vreselijke misser van Lambert nog de 4-1 liggen, terwijl Hubert nog eens schitterde op een gevaarlijk schot van Bialek. RWDM gaf de driepunter niet meer uit handen en springt zo weg van de laatste plaats in de Relegation Play-offs.

Ferrera: "Heel gelukkig, we komen van ver"

• Yannick Ferrera (trainer RWDM): "Ik ben heel gelukkig, want we komen van ver. Enkele weken geleden zaten de spelers in zak en as. Na de reactie die ze vandaag getoond hebben, verdienen ze het om deze emoties nu te beleven. Of dit de methode-Ferrera is? Nee, het is een universele methode: je moet liefde geven aan de spelers. Een duidelijk kader tekenen. Ik ben maar de gids om hen de weg te tonen. Als de spelers de inspanningen niet willen leveren, gebeurt er niks. Alle lof is dus voor de spelers. Vandaag waren we bij momenten in staat om meer kwaliteit en efficiëntie in ons spel te brengen. We hebben ook niet veel weggegeven. We gaan hier nu toch even van genieten."

• Kristoffer Andersen (trainer Eupen): "We zijn weer goed aan de wedstrijd begonnen. RWDM kon niet veel kansen creëren, wij stonden compact. Bij die eerste tegengoal begaan we een professionele fout door niet alert te zijn op de tweede bal. Bij de tweede tegengoal hadden we de tegenaanval moeten stopzetten door een overtreding te maken. Het is een moeilijk jaar en elke kleine tegenslag raakt ons mentaal. We slaagden er niet in om de bal in de ploeg te houden op de belangrijke momenten. Maar er zijn nog vier wedstrijden en er is nog niks verloren."

90+8'

RWDM springt dankzij een 3-1-overwinning weg van de laatste plaats in de Relegation Play-offs. De thuisploeg kwam nochtans op achterstand na een penaltytreffer van Magnée, maar met twee treffers keerde Abe het tij. Gueye stelde in de slotfase de overwinning veilig, Hubert voorkwam een spannend slot door een late penalty van Magnée te stoppen.

90+7'

Weer knappe redding van Hubert

Hubert weet zich toch nog te onderscheiden in de slotfase. Na zijn penaltyredding pakt hij ook nu nog uit met een knappe save op een gevaarlijk afstandsschot van Bialek.

90+3'

Gueye laat tweede treffer liggen!

Na een vreselijke misser achteraan bij Eupen krijgt Gueye plots vrije baan om nog eens te scoren. Oog in oog met Slonina mikt hij evenwel snoeihard op de doelman. Pijnlijk moment voor de doelpuntenmaker.

90+1'

Hubert redt!

Magnée laat de kans liggen om er nog een spannende slotfase van te maken. Hubert kiest dit keer wel de goede hoek en stopt de elfmeter.

90+1'
penalty gemist
Gary Magnée
90+1'

90'

Penalty!

Van Damme oordeelt dat de bal wel degelijk weer op de stip moet. Sarr krijgt bovendien geel voor zijn duwfout op Bialek.

89'

Weer een penalty?

De VAR heeft het druk vandaag. Bialek wordt bij een vrije trap voor Eupen tegen de grond gewerkt in de zestien. Scheidsrechter Van Damme moet naar de beelden gaan kijken.

84'
83'

Gueye beslist de wedstrijd!

Brede glimlach op het gezicht van Gueye. Hij beslist mogelijk de wedstrijd op alweer een scherpe counter van RWDM. De spits wordt door invaller Segovia de zestien ingestuurd en maakt het af met een strakke knal in de korte hoek.

81'
77'

Camara ontsnapt

Camara speelt even met vuur op een voorzet van Magnée. Na een borstcontrole landt de bal op zijn arm. Bij Eupen claimen ze meteen een penalty, maar Van Damme gaat er niet op in. Ook de VAR vindt dit te licht.

77'

Nog een kwartier te gaan en alles ligt nog open in het Edmond Machtensstadion. Kan RWDM zijn voorsprong vasthouden of zelfs uitdiepen? Of kan Eupen alsnog het tij keren?