85'
Aboubakary Koita
85'
2 - 1

De positieve flow bij Club Brugge is alweer weg. Na de Europese kwalificatie herviel blauw-zwart tegen STVV in zijn slechte gewoontes. Ondanks een vroege opener van Jutgla bleef het met lege handen achter door een makkelijke gelijkmaker en wéér een tegentreffer in de slotminuten. Bovendien viel Mignolet opnieuw uit. Krijgt Ronny Deila ook dit rechtgetrokken in de interlandbreak?

STVV - Club Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Enkele minuten na de pijnlijke penaltymisser van Kaya klimt STVV in de slotfase alsnog op voorsprong. Koita krijgt te veel ruimte en knalt de bal over de grabbelende Jackers in doel.

• Man van de match: STVV heeft de overwinning in grote mate te danken aan Zion Suzuki. De Japanse doelman hield Club in de eerste helft tot vier keer toe van de 0-2 en ook in de tweede helft was hij enkele keren redder in nood voor de thuisploeg.

• Opvallend: Vierde thuiszege op een rij voor STVV. Het is al van 8 oktober of ruim 5 maanden geleden dat STVV op Stayen nog eens onderuitging. Union boekte toen een klinkende 0-4-overwinning.

Jutgla scoort vroeg, Mignolet valt weer uit

Club Brugge wou het momentum vasthouden na de Europese kwalificatie tegen Molde en slaagde daar glansrijk in. Na amper 5 minuten keek STVV al tegen een achterstand aan. Godeau leverde zomaar in bij Onyedika en die zette Jutgla op weg. Na een knappe dribbel door het centrum gaf de Spaanse spits Suzuki het nakijken.

Domper op de Brugse feestvreugde: meteen na de openingstreffer viel Mignolet opnieuw geblesseerd uit. Voor zijn vervanger Jackers veranderde het weinig, van toekijken vanop de bank ging het naar toekijken vanuit het Brugse doel. STVV kon geen vuist maken en Club hield de touwtjes makkelijk in handen.

Suzuki moest wel aan de bak en voorkwam tot vier keer toe dat Club verder uitliep. Zowel Sabbe, Skoras, Ordonez als Vanaken botste op een knappe redding. Ook Jackers moest zich toch één keer onderscheiden toen Koita Zahiroleslam alleen voor doel bracht.

Met de rust in zicht werd STVV sterker, maar Club echt doen wankelen lukte niet.

Zahiroleslam en Koita keren de situatie om

Wankelen deed Club wel toen Ordonez kort na de rust de bal zomaar kwijtspeelde aan Zahiroleslam. Oog in oog met Jackers had die de gelijkmaker aan zijn voet, maar de Amerikaan speelde het slecht uit.

Op het uur zette Zahiroleslam zijn stevige misser zelf recht. Na een knappe pass van Steuckers bracht Ogawa de bal buitenkant voet perfect voor doel en daar kon Zahiroleslam Jackers met een overhoekse kopbal wél kloppen.

Deila reageerde met de inbreng van Nusa en Nielsen. Allebei waagden ze snel hun kans, allebei botsten ze op reddingen van Suzuki. Club slaagde er niet meer in om het laken naar zich toe trekken en kreeg in de slotfase zelfs een penalty tegen toen Ordonez Kaya onderuit haalde. De invaller ging zelf achter de bal staan, maar mikte op de paal.

Club ontsnapte, maar schoot enkele minuten later in eigen voet. Koita kreeg te veel ruimte en pakte uit met een heerlijk afstandsschot. Jackers grabbelde naar de bal, plots keek Club tegen een achterstand aan.

STVV gaf de drie punten niet meer uit handen, Club is het goede gevoel van de Europese kwalificatie zo meteen weer kwijt.

Fink: "Wij kunnen hier eender welk team kloppen"

• Thorsten Fink (trainer STVV): "Dit was een sterke teamprestatie. Tegen een topteam op achterstand komen maakt het bijzonder moeilijk, maar fysiek waren we op het einde iets beter. Ik voelde dat de Europese wedstrijd toch nog wat in de benen zat bij Club. Wij geloven ook dat we hier thuis eender welk team kunnen kloppen. Zion (Suzuki, red.) speelde vandaag ook een topwedstrijd. De penalty? Normaal moet Koita die nemen, maar die wou Kaya laten trappen. Dat wijst ook op de goede teamspirit. Het is mooi dat we na twee nederlagen hier onze laatste wedstrijd van de reguliere competitie kunnen winnen. Dit geeft vertrouwen voor de play-offs."

• Hans Vanaken (Club Bruge): "In het eerste halfuur hadden we alles onder controle. Nadien zetten we te weinig druk naar voren en hielden we de bal te weinig bij. Na de 1-1 hebben we een korte reactie getoond met twee kleine mogelijkheden voor Casper (Nielsen, red.). Maar al bij al was het te weinig om nog aanspraak te maken op de overwinning. Zij maakten uiteindelijk nog een fantastische goal met Koita. In de eerste helft was er wel een duidelijke penalty, er werd met twee handen in mijn rug geduwd. We zullen morgen wel weer horen waarom die niet gegeven werd. Daar zijn we nu niks mee."

• Matte Smets (STVV): "Dit is een geweldig gevoel. We kwamen op een 0-1-achterstand, maar we hebben gevochten en zijn teruggekomen tot 2-1. We zijn blijven druk zetten en lieten ons niet van de wijs brengen door die tegengoal. We hebben het toch nog kunnen doen kantelen. We zijn nu met een positief gevoel geëindigd in de competitie, ik hoop dat we nu met vertrouwen de play-offs ingaan en elke match proberen te winnen."

• Bjorn Meijer (Club Brugge): "Dit vat ons seizoen wel samen. We begonnen opnieuw goed en in de tweede helft kregen we toch meer moeite. Als je zo de sterkere bent, dan moet je die voorsprong toch wat meer uitbreiden. We laten een kans liggen om dichter bij Anderlecht te komen. Vlak voor de play-offs was dat voor het vertrouwen goed geweest, omdat zij misschien wat down zijn. Maar je kan het ook positief bekijken dat zij ook verloren hebben, anders werd het gat alleen maar groter. Of wij nog een serieuze titelkandidaat zijn? Zeker. Het zijn tien wedstrijden. Het is lastig, maar het kan altijd."

• Aboubakary Koita (STVV): "Het is heel leuk om de competitie met drie punten thuis te kunnen afsluiten. Jackers zei tegen mij dat hij bij mijn doelpunt toch wel goed opgesteld stond. De bal ging omhoog en viel op het laatste moment. Het was een moeilijke bal voor iedere doelman. We moeten nu onze voeten op de grond houden voor de play-offs. Alles hangt af van de eerste wedstrijden, we mogen dromen van het hoogste haalbare."

Bekijk de persconferentie en reacties:

13:09
17/03/24
90+6'

Club Brugge bijt in het zand op Stayen. Met een 2-1-nederlaag is het goede gevoel na de Europese kwalificatie weer weg. Jutgla bracht Club nochtans al vroeg in de wedstrijd op voorsprong, maar op het uur zorgde Zahiroleslam voor de gelijkmaker. Kaya liet in de slotfase een strafschop voor STVV nog onbenut, maar met een knap afstandsschot schonk Koita de thuisploeg alsnog de volle buit.

90+4'

Het geloof lijkt weg bij Club. Blauw-zwart dreigt de reguliere competitie, net als Anderlecht gisteravond, in mineur af te sluiten.

90+1'

88'

Doelpuntenmaker Koita mag net als Steuckers gaan rusten. Barnes en Yamamoto zijn hun vervangers.

87'
86'
86'

De tijd begint te dringen voor Club. Kunnen de bezoekers het tij nog keren of volgt na het succes tegen Molde een nieuwe ontgoocheling?

85'
84'

Koita doet het voor STVV!

Koita blaast de treurnis bij de STVV-aanhang om de gemiste strafschop weg. Hij krijgt te veel ruimte en brengt STVV met een knap afstandsschot op voorsprong. Jackers gaat wel niet helemaal vrijuit.

83'
82'
81'

Kaya laat het liggen!

Kaya gaat zelf achter de bal staan, maar trapt de strafschop tegen de paal! In de herneming kan ook Ogawa niet scoren.