90+1'
Anders Dreyer
90+1'
2 - 1

Anderlecht en Genk hebben er gedenkwaardige topper van gemaakt. In het Lotto Park zorgde een spraakmakende penaltyfase voor opschudding in de eerste helft. Na de pauze kregen de supporters een ware ommekeer te zien. Théo Leoni bezorgde paars-wit een punt met een flits, Anders Dreyer voegde daar nog twee stuks aan toe in de slotminuten.

Anderlecht - Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Met een prachtige beweging draaide Leoni zich een kwartier voor het einde vrij. Zijn daaropvolgend afstandsschot kreeg een extra zwiep waardoor het zuiver in de winkelhaak vloog. Het sein voor heel Anderlecht om er ondanks het spelbeeld er toch in te geloven. De kentering was ingezet.

• Man van de wedstrijd: Theo Leoni kroonde zich nog maar eens tot de koning van het Lotto Park. Met een wereldgoal en prachtige assist was hij diegene die Anderlecht onverhoopt en op de counter naar de overwinning bracht.

• Voer voor de kersttafel:  Alarmfase rood in de VAR-cabine: Hands! Penalty? Penalty! Misser. Goal! Geen goal. Nieuwe penalty? Nieuwe penalty! Nee, toch niet. Vrije trap Anderlecht. De korte beschrijving van een warrige fase die nog vaak over de tongen zal rollen aan de kersttafel en die vooral de Belgische arbitrage opnieuw met het schaamrood op de wangen laat. Het enige correcte was: nieuwe strafschop Racing Genk.

Minuut 25.

Na hands van Delaney ging de bal op de stip. Heynen trapte belabberd, Sor trad zijn ploegmaat bij en tikte de rebound binnen.

Maar dan... Alarmfase rood bij het scheidsrechtersteam. Sor zou te vroeg vertrokken zijn en na wikken en wegen en vooral veel twijfelen van scheidsrechter Nathan Verboomen, werd het doelpunt afgekeurd én kreeg Anderlecht een vrije trap.

Een bizarre beslissing. Want wat dan met Verschaeren en Stroeykens, die nog sneller dan Sor de zestien inliepen? Volgens de regels moet een strafschop in dat geval dan altijd opnieuw genomen worden.

Alleen bleek de arbitrage van dienst die nuance niet te kennen.

Nog geen uur na affluiten gaf het Referee Department de fout al toe. Een zoveelste pijnlijke blunder dit seizoen. Te meer omdat we nog geen twee weken na de onterecht afgekeurde goal van Thiago zijn.

Een onterecht afgekeurde goal en geen verdiende voorsprong dus voor KRC Genk, dat de hele eerste helft domineerde.  Tot "legale" doelpunten kwam het niet meer. Het vizier van Sor stond niet op scherp. Fadera was de eerste die Schmeichel echt kon testen.

De bewuste fase bracht de vlam wel nog meer in de pan. Genk bleef de gevaarlijkste ploeg met offensief en attractief voetbal, Anderlecht leunde achteruit en rekende op de tegenaanval.

Heynen en El Khannous stootten beiden op Schmeichel, aan de overzijde kwam Delaney een teen tekort om een vrije trap in doel te tikken.

Anderlecht op de counter

Al van bij het begin van de tweede helft kreeg Anderlecht de indruk dat het met die counterfilosofie wel iets kon neerzetten. Op een van die snelle tegenaanvallen ontsnapte Dreyer aan de Genkse defensie. Oog in oog met Vandevoordt kwam de doelman van Genk als winnaar uit het duel.

Maar ook in de tweede helft moest Anderlecht het spel ondergaan. Wanneer Sor zijn zoveelste kans niet op doel kreeg, mocht Tolu zijn opwachting maken.

De boomlange spits was met een buffelstoot al meteen belangrijk, want die dwong Schmeichel tot een puike parade. In de rebound nam Fadera de bal vol op de volley en schoot met een kanonschot dan toch de verdiende voorsprong het scorebord op.

Het antwoord van Anderlecht liet niet op zich wachten. Théo Leoni draaide zich goed vrij aan de rand van de zestien en waagde zijn kans. Zijn wereldschot kreeg een extra zwiep en zoefde rechtstreeks de winkelhaak binnen. 1-1, het Lotto Park herleefde.

Nieuwe tegenslag voor Genk, maar het bleef naarstig zoeken naar de overwinning. Tot Paintsil de bal onhandig - al claimde de spits zelf een fout - verspeelde en Anderlecht zich opnieuw bewees als echte counterploeg.

Op aangeven van Leoni zorgde Dreyer voor een absolute climax in het Lotto Park door Anderlecht alsnog de zege te bezorgen.

Bij een woest Racing Genk ging het achteraf maar over één fase... en deed men een oproep tot het herspelen van de match.

Wordt vervolgd?

Van Dessel (T2 Genk): "Onbegrijpelijk, dat verdienen onze jongens niet"

• Théo Leoni (Anderlecht): "Het was speciaal. De supporters hebben ons enorm geholpen. Toen ik scoorde, voelde ik dat de ploeg alles wilde geven, ondanks dat we gedomineerd werden. We hebben het toch nog kunnen omkeren. We moeten eerlijk zijn dat Genk beter was. Ze hadden de snelheid en het fysieke in hun spel, daar moet ik Genk voor feliciteren. De Puskas Award? Nee, daar denk ik niet aan hoor (lacht). Ik ben vooral blij dat het de ploeg heeft geholpen.

• Bryan Heynen (Genk): "Ik heb niet veel woorden voor wat er is gebeurd. We hebben goed gespeeld en komen verdiend op voorsprong. Wat er dan gebeurd is, is jammer. Ik heb geen idee over de penalty. Voor zover ik weet, moet die gewoon opnieuw getrapt worden. Wat er is gezegd in kleedkamer? We moeten de boosheid en agressie meepakken naar de volgende wedstrijd. Ik denk dat we gewoon de betere ploeg waren."

• Kevin Van Dessel (assistent-trainer Genk): "Het staat van mijn gezicht af te lezen. Dit is onbegrijpelijk. Waar begint het? We hebben de wedstrijd onder controle en zijn beter. Dan spelen er zaken die wedstrijdbepalend zijn ... De scheidsrechter zelf kon het niet zien dat de spelers in de zestien liepen en het oordeel aan de VAR liet. Maar iedereen heeft het al gezien ondertussen, het is onbegrijpelijk. We bepaalden ook in de tweede helft de wedstrijd, maar valt die 1-1. Dan zijn er nog een paar fases, met onder meer hands van Anderlecht, die je niet kunt controleren. Dat verdienen onze jongens niet. Waarom Wouter die rode kaart kreeg, weet ik niet. Hij ging gewoon zeggen dat ze naar de VAR-beelden moesten gaan kijken. Ik denk dat ze het zelf niet meer onder controle hadden."

• Brian Riemer (trainer Anderlecht): "Ik spreek niet over geluk op die manier. Voetbal heeft veel gezichten. We moesten tegen een van de beste ploegen in de competitie. Ik ben extreem trots op mijn jongens. Zelfs na de tegengoal bleven ze geloven en goed spelen. We keerden het erna alsnog om.  We speelden niet onze beste match, maar grepen samen wel onze kansen. Het effect van de experimentele defensie was erg groot tegen een dominant team als Genk. De jongens hebben dat goed gemanaged vandaag, echt ongelooflijk. Genk heeft niet enorm veel kansen gecreëerd. De penalty? Ik heb gewoon moeten aanvaarden dat ik de voetbalregels niet meer ken. Ik ben niet overtuigd wat de juiste beslissing was, dat laat ik over aan de scheidsrechters."

22:46
23:00
22:44

Einde: Anderlecht 2-1 Genk

De extra toegevoegde tijd is om. Anderlecht wint onverhoopt met 2-1 van een dominant Genk. Nadat Genk in de eerste helft de goal van Sor na een warrige penaltyfase afgekeurd zag worden, volleyde Fadera dan toch in de tweede helft de verdiende voorsprong in doel. Maar Leoni en Dreyer deden het tij helemaal keren. Leoni pakte uit met een wereldgoal en zette in de absolute slotfase met een listig balletje Dreyer alleen voor doel.

90+10' tweede helft
90+7'

De toegevoegde tijd tikt genadeloos voor Genk weg. De Limburgers gooien alles in de aanval en hopen op nog een doelpuntje. Kan het nog iets waarmaken in de absolute slotfase?

90+4'
90+3'
90+3'

Rood voor Paintsil!

Ondertussen valt er ook nog een rode kaart. Paintsil maakte te duidelijk zijn ongenoegen kenbaar. De tegenaanval van Anderlecht waaruit het doelpunt vloeide begon bij zijn balverlies. Paintsil had graag een fout gehad, maar krijgt in plaats daarvan een rood karton.

90+1'
90+1'
90+1'

90'

Dreyer brengt verlossing!

Ondanks dat Genk ook in de slotfase de bovenhand nam, valt het doelpunt toch aan de overkant! Op de tegenaanval tikt Leoni met een schitterend passje Dreyer vrij, die helemaal alleen wordt gelaten. Dreyer aarzelt niet en trapt met veel zelfvertrouwen de 2-1 in doel!

89'
88'

El Khannous vanop afstand

El Khannous ontvangt de bal aan de rand van de zestien en levert net als in de eerste helft weer een gevaarlijk schot af. Schmeichel moet opnieuw de bal lossen, maar weert wel de poging van El Khannous.