66'
Jason Davidson
66'
1 - 2

Eupen heeft zich niet als spookrijder kunnen opwerken in een wedstrijd vol eenrichtingsverkeer van Union. De leider in de Jupiler Pro League beloonde het overwicht met goals van Amoura en Puertas. Na het halfuur was de match gespeeld, verder dan een aansluitingstreffer kwam de thuisploeg niet. Union pakt zo 37 op 39.

Eupen - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Alles vervat in één succesvolle aanval. Een opbouw van achteren uit, via hoogstaand ééntijdsvoetbal tot een vakkundige afwerking van Cameron Puertas. De 2-0 was het toonbeeld van waar het kwaliteitsvoetbal van Union dit seizoen voor staat.

• Man van de wedstrijd: Ook al was Amoura alweer een gesel voor een verdediging van een club uit onze hoogste klasse. Toch was de meest bepalende speler Cameron Puertas. Voor elke bal vechtend en alweer strooiend met beslissende passes. Mocht het doelpunt van Rodrigues werden goedgekeurd, kon hij ook nog een assist op zijn naam schrijven.

• Statistiek: 5 doelpunten in zijn laatste 4 wedstrijden. Amoura is op dreef en legt op korte tijd weergaloze cijfers voor. Hij maakt in de competitie 13 doelpunten in 14 wedstrijden en krijgt meer en meer topschutter Denkey (15) in het vizier.

• Statistiek (2): Ook de ongeslagen reeks van 13 wedstrijden van Union gaat gewoon door. 12 overwinningen, 1 gelijkspel. Het is al van 16 september (tegen Genk) geleden dat Union nog eens verloor.

Sneltrein Amoura

Een defensiever KAS Eupen moest een antwoord trachten te bieden aan het offensief sterke Union. Maar meer dan een omleiding voor het onvermijdelijke eenrichtingsverkeer werd het niet.

Enkel Slonina had na 10 minuten een weerwoord op een trap vanuit stilstand van Puertas en poging van heel dichtbij van Vanhoutte.

Het was aan man in vorm om de ban te breken voor de bezoekers. Op het juiste moment op de juiste plaats dook Amoura op bij de rebound op het schot van Rodrigues. De Algerijn legde makkelijk zijn 13e competitiedoelpunt dit seizoen in het net.

Nog geen 3 minuten later liet Union zijn beste voetbal zien. Hoogstaand ééntijdsvoetbal werd al even vakkundig afgewerkt door Puertas. En zo pikte die andere sleutelspeler van Union ook alweer zijn doelpuntje mee.

Union op rozen, Eupen in de doornen. Want voetballend kreeg de thuisploeg niets voor elkaar en defensief had het alle moeite met Amoura. Tegen het einde van de eerste helft raasde de onstopbare Algerijnse sneltrein voorbij alles en iedereen, de paal was zijn eindhalte.

Eupense ontwaking uit winterslaap

Meteen na de rust nam Puertas nog maar eens de regie in handen. De sleutelspeler brengt Rodrigues in een schietpositie. De vervanger van de geschorste Nilsson trapt goed kruiselings binnen, maar vertrok vanuit buitenspel en dus werd het doelpunt afgekeurd.

Eupen werd helemaal teruggedrongen in de eigen rechthoek, de wurggreep van Union werd harder en harder. Alleen lukte de afwerking voor Puertas en Amoura in de tweede helft niet.

Uit de stevige omknelling ontglipte plots invaller Charles-Cook. Burgess liet zich in de luren leggen en aan de overzijde kon Davidson de eerste kans van de wedstrijd voor Eupen binnenduwen.

Eupen ontwaakte uit een te vroeg ingezette winterslaap en vond met Burgess de achilleshiel van Union. Het zelfvertrouwen bij de verdediger kreeg na het tegendoelpunt toch een deuk, maar hij blutste die even later weer uit met een kopbal tegen de lat.

Union herstelde wel de dominantie en het spelbeeld, maar de enige echte kans was nog voor Rodrigues in de toegevoegde tijd. Zijn poging om zijn avond dan toch te belonen met een doelpunt ging wild over.

Union blijft op kruissnelheid en duikt met veel zelfvertrouwen de kerstperiode in. Vieren mag nog niet te hard, want op tweede kerstdag wacht met Club Brugge nog een ploeg die zijn vorm te pakken heeft. Eupen blijft achter met 2 op 18 en moet beginnen vrezen voor degradatievoetbal.

Castro-Montes: "We maken het overbodig spannend"

• Brandon Baiye (Eupen): We moeten er niet over liegen, we komen gewoon tegen dit Union te kort. Ze hebben laten zien waarom ze eerste staan. Met werkethiek hebben we geprobeerd om er nog iets uit te halen en als het helemaal meezit, kan het nog 2-2 worden. Respect voor Union? Nee, dat niet. Ze waren gewoon te goed. Onze zwaktes werden ontbloot. Vanaf nu wordt elke wedstrijd voor ons een cruciale, maar Leuven wordt een bikkelwedstrijd.

• Alessio Castro-Montes (Union): We maken het totaal overbodig spannend. Na die afgekeurde goal hebben ze toch nog wat hoop gekregen en wij geven zomaar een goal weg, dan geloven ze er zeker nog in. Tot de 0-2 speelden we heel goed voetbal, ondanks we gezegd hadden dat we op dezelfde manier wilden doorgaan bij de rust, lukte dat niet. Tegen een minder Eupen wordt dat niet afgestraft, tegen een topclub wel. Maar we gaan wel met zelfvertrouwen naar Club Brugge.

• Florian Kohlfeldt (trainer Eupen): We lagen de hele wedstrijd onder en hadden voor 65 minuten geen schijn van kans. Daar moet je eerlijk in zijn. Al vond ik niet dat enkele beslissingen in de wedstrijd gelijk waren. Ja, ik maak me zorgen over het verschil in kwaliteit tussen Union en Eupen. Versterkingen? Ik zal nooit openlijk vragen om spelers, dat is niet mijn stijl. Dat is een beslissing van het bestuur en ik werk met wat we hebben.

• Alexander Blessin (trainer Union): We controleerden de wedstrijd van de eerste minuut. In de tweede helft vergaten we het af te maken. En dan komt je op 0-2 en dat is altijd gevaarlijk. Uit het niets scoren ze en dat gaf hen hoop. Dan denk je f*cking hell wat gebeurt hier op dat moment. Maar stress was er niet, ik had altijd gevoel dat we de wedstrijd controleerden.

17:58

Einde: Eupen 1-2 Union

Een dominant Union liet zich nog bijna in de luren leggen. Met een doelpunt van Davidson uit de eerste en enige kans, schudde Eupen Am Kehrweg weer wakker uit de winterslaap. Maar een groter weerwoord kon het tegen een sterk Union niet bieden. Union reeg de kansen aan elkaar, afwerken lukte in de tweede helft niet meer.

90+5'

Rodriguez vergeet het af te maken

Rodriguez krijgt nog de ultieme kans om zijn goede wedstrijd dan toch te belonen met een doelpunt, maar na wat kappen en draaien trapt hij zijn poging wild over doel.

90+4'

Eupen keilt nog eens een bal weg. Normaal heeft Burgess daar geen problemen mee, maar er lijkt iets geknakt in zijn zelfvertrouwen. Twee spelers van Eupen komen gevaarlijk dreigen. MacAllister moet met de borst terugleggen naar zijn doelman.

90+4'

Het is een absoluut rommelige eindfase. Niemand die de bal echt kan bijhouden.

Bert Sterckx op Radio 1
90+3'
90+1'

88'

Ondanks de goal van Eupen blijft het spelbeeld onveranderd. Union is de ploeg die op zoek gaat naar het volgende doelpunt. Het weerwoord van Eupen lijkt dus beperkt te blijven bij die ene degelijke tegenprik.

83'

Invaller Terho vuurt nog een schot af vanuit de tweede lijn, maar dat kon beter. Het sein voor Blessin om Amoura naar de kant te halen. Geleerd uit zijn fouten, maar wel met een ontgoochelde blik, keert hij rustig naar de bank en schudt hij de hand van zijn coach. Eckert Ayensa is zijn vervanger.

82'
76'

Amoura wordt opnieuw gelanceerd. Hij zoekt de achterlijn, wacht even tot er wat meer volk voor doel komt en geeft dan op het juiste moment voor. Niemand kan er zijn voet tegen zetten. Een botsing tussen twee man van Union en twee van Eupen is het gevolg.

73'

Burgess kopt op de lat

De urgentie bij Union neemt toe om de voorsprong weer uit te diepen. Een hoekschop vindt het hoofd van Burgess, die zich even moet bukken op de bal goed op zijn hoofd te krijgen. Zijn kopbal treft de lat.