StandardKRC Genk
Wesli De Cremer
Sclessin
21113

Standard komt als winnaar uit vurige clash met Genk dankzij heerlijke volley van Kawabe

za 25 november 2023 22:46
    1. 62' - Verv. Andi Zeqiri door Toluwalase Emmanuel Arokodare
    2. 66' - Doelpunt - Hayao Kawabe (1 - 0)
    Jupiler Pro League - speeldag 15 - 25/11/23 - 20:49
    66'
    Hayao Kawabe
    66'
    1 - 0

KRC Genk heeft kennisgemaakt met de Hel van Sclessin. Na een vurig begin van de wedstrijd schudde Hayao Kawabe halfweg de 2e helft een heerlijk doelpunt uit zijn mouw. Een stevige boost voor Standard na de 6-0-pandoering tegen Antwerp net voor de interlandbreak.

Standard - Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Na 66 minuten trapt Hayao Kawabe de thuisploeg naar een verdiende voorsprong. In een kansarme wedstrijd was dat de verlossende treffer die de match in een plooi legde.

• Man van de match: Betrokken bij elke aanval en auteur van het enige doelpunt? Dan is Kawabe de enige mogelijke man van de match.

• Statistiek: Genk blijft het moeilijk hebben op Sclessin. Hun laatste zege in Luik dateert al van april 2019. Toen wandelde Philippe Clement nog langs de zijlijn en stond Leandro Trossard nog op het veld.

Kolkend Sclessin krijgt niet wat het verdient

Na de pandoering van jewelste tegen Antwerp (6-0), hadden Carl Hoefkens en Standard wat recht te zetten. Met Genk als tegenstander hadden ze de gedroomde affiche om een statement te maken.

Ook  Sclessin was er klaar voor. Ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van de club kolkte het stadion als vanouds met een heuse licht- en geluidsshow. De hangende rook van het massaal aanwezige Bengaals vuurwerk zorgde zelfs voor een kort uitstel.

In de eerste helft was de thuisploeg ook gretiger. Onder invloed van bedrijvige vleugelspelers Canak en Price kwam Standard een aantal keer gevaarlijk voor de dag.

Genk moest het grotendeels ondergaan, maar kwam wel ei zo na op voorsprong. Een knappe spitsengoal van Zeqiri werd afgekeurd door de lijnrechter en VAR, nadat de Zwitser nipt buitenspel leek te staan.

Standard beleefde een geslaagd verjaardagsfeestje.

Kawabe steekt Sclessin in vuur en vlam

Ook in de tweede helft bleven beide ploegen lang onder hun potentieel voetballen, maar na twintig minuten ontplofte Sclessin volledig toen Kawabe een voorzet van Canak in één tijd staalhard in het dak van het doel ramde.

Een geweldig doelpunt, dat ook best verdiend was voor de thuisploeg.

Genk schoot na de achterstand wakker en bracht enkele verse strijdkrachten tussen de lijnen.

Onder impuls van onder meer Fadera kwamen de Limburgers er wel meer en meer door, maar doelgevaar creëren bleef een aartsmoeilijke opgave.

Na een resem halve kansjes kregen de bezoekers in de slotminuten met Tolu nog een huizenhoge kans, maar ook zijn vizier stond vanavond niet goed afgesteld.

De stand bleef ongewijzigd. Na Club Brugge en Anderlecht verliest nu dus ook Genk op bezoek bij Standard, dat stilletjes aan aanschurkt bij de top 6. Genk blijft hangen op een zesde plaats.

Wouter Vrancken: "De mentaliteit was niet goed genoeg, een grote teleurstelling"

Lucas Noubi (Standard): "Het is altijd een eer om op Sclessin te mogen spelen. Ik ben heel blij dat de coach me vandaag de kans gaf. We hebben als ploeg vandaag onze job gedaan en hebben voor alle fans gewonnen."

Mark McKenzie (Genk): "We mogen geen excuses zoeken. Het was vandaag een echte strijd en dan moeten we gewoon beter doen. We spelen veel wedstrijden, maar daar hebben we vorig jaar ook gewoon voor geknokt."

Wouter Vrancken (trainer Genk): "Het was matig tot slecht van ons. We hebben niet genoeg kwaliteit getoond, er waren veel slordigheden. Daar kan ik mee leven in een slechte dag. Maar ik miste grinta en drive, die moet er altijd zijn in een topper. In de tweede helft staan we met de rug tegen de muur. Pas dan gaan we er vol voor. Dat moet zo zijn vanaf minuut een. De mentaliteit was niet goed genoeg. Dit is een grote teleurstelling."

Carl Hoefkens (trainer Standard): "Dit is geen referentiematch, maar ik ben wel heel tevreden van onze prestatie. We spelen bijvoorbeeld met een heel jonge verdediging die uit onze eigen academie komt. Dat vind ik geweldig. Ook onze wisselspelers hebben zich allemaal getoond."

22:44

EINDE: 1-0

Standard recht de rug na de pandoering tegen Antwerp. Tegen Genk waren ze de betere ploeg en konden ze op het juiste moment de enige treffer van de wedstrijd scoren. Na Brugge en Anderlecht strandt nu ook Genk zonder punten op Sclessin. 1-0

90+6'
    90+6'
    90+5'

Standard speelt het slim en versiert nog een vrije trap op een belangrijk moment. De zege hangt in de lucht voor Hoefkens en co.

90+4'

We spelen nog zo'n twee minuten. Wat kan Genk nog?

90+3'

Kawabe rukt op met de bal aan de voet en kan Ohio wegsturen, maar Heynen trekt aan de noodrem en pakt een logische gele kaart.

90+2'
    90+1'

Het is bijna rugby in de slotminuten!

Tom Boudeweel op Radio 1
    90+1'

En ook Standard kan nog bijna scoren! Een corner van Kawabe wordt door Laifis gekopt, maar niemand staat aan de tweede paal om de bal binnen te duwen.

90+1'

89'
    88'
    88'

Tolu kopt wild over

Nog eens een goede kans voor de bezoekers! Fadera zwiert een voorzet de zestien in, maar Tolu kopt wild over. Daar zat meer in!

86'
    83'

Genk geeft zich nog niet gewonnen. Galarza pikt een afvallende bal mee met de borst en trapt verschroeiend hard naar doel. De poging vliegt niet gek ver boven de lat.

82'

Fadera is scherp ingevallen bij de bezoekers. Elke actie van de Gambiaan is tot dusver een succes.