87'
Honoka Hayashi
87'
1 - 2

Op het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland heeft Zweden zich als tweede land gekwalificeerd voor de halve finales. De Zweedse vrouwen kwamen 0-2 voor, maar hadden op het einde erg veel geluk dat ze die voorsprong niet weggaven. Japan miste een penalty en raakte nog paal én lat. De aansluitingstreffer van Hayashi kwam uiteindelijk te laat.

Japan en Zweden keken elkaar in de ogen met als inzet een plaats in de halve finale tegen Spanje. De wedstrijd begon redelijk zwak, enkel Zweden maakte aanspraak op een doelpunt.

Dat doelpunt viel uiteindelijk ook, na een dik halfuur spelen. Ilestedt trapte Zweden na een rommelige fase op voorsprong en dat was verdiend. De rest van de eerste helft bracht niets meer.

In de tweede helft begon Zweden verschroeiend. Al na 5 minuten viel een bal na een corner op een Japanse hand, de VAR kwam tussen en zorgde voor een penalty. Angeldahl miste niet, Zweden zat op rozen.

De 0-2 schudde Japan wakker. De Aziatische vrouwen waren conditioneel sterker en speelden vol risico. Dat leek een kwartier voor het eind ook op te leveren. Japan kreeg een (lichte) strafschop na een contact in de zestien.

Invalster Ueki zette zich achter de bal, maar trapte vol op de lat. Het zat Japan ook echt niet mee. 10 minuten later ging een vrije trap van Fujino tegen de lat, rug van de doelvrouw én de paal, maar niet over de doellijn. Een knotsgekke fase.

Het Zweedse geluk kon niet blijven duren, een dikke minuut later stond de 1-2 dan toch op het bord. Hayashi stond opeens helemaal vrij en werkte koel af. Met 10 minuten extra tijd leek er nog iets mogelijk voor Japan, maar grote kansen kwamen er niet meer.

Het laatst overgebleven Aziatische land verlaat zo het WK met opgeheven hoofd, Zweden bekampt dinsdag Spanje in een Europese halve finale.