111'
Salma Paralluelo
111'
2 - 1

Spanje en niet Nederland heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finales op het WK voetbal voor vrouwen. Stefanie van der Gragt, die na al aankondigde na het WK te stoppen, kon in de extra tijd nog verlengingen uit de brand slepen voor de Oranje Leeuwinnen. In die verlengingen bezorgde Salma Paralluelo Nederland de doodsteek. Van Der Gragt verlaat het voetbal in tranen: "Het is een rotgevoel."

Met Spanje en Nederland stonden twee outsiders voor de wereldtitel tegenover elkaar in de kwartfinale. Spanje begon het beste en drukte Oranje weg. Dat leidde ook tot kansen, maar de Nederlandse doelvrouw Van Domselaar, het doelkader en de VAR behoedden Nederland voor een achterstand in de eerste helft.

Na de pauze leek Nederland uit het niets een uitgelezen kans op een voorsprong te krijgen: de scheidsrechter wees naar de stip na een vermeende duw in de rug van Beerensteyn. Maar opnieuw greep de VAR in, nu in Spaans voordeel.

De videoref draaide overuren in het Nieuw-Zeelandse Wellington. Tien minuten voor tijd kende de VAR Spanje een penalty toe, na hands van Van der Gragt. Spanje leek zegezeker, maar in minuut 91 wierp diezelfde Van der Gragt Oranje nog een levenslijn toe. 1-1 en verlengingen.

Stephanie van der Gragt speelde dus een hoofdrol. De verdedigster kondigde op voorhand al aan na het WK te stoppen. "Ik heb een rotgevoel. We hebben alles gegeven, maar het mocht niet zijn. Ik heb altijd genoten, kwam met een glimlach naar het Nederlandse elftal", zei ze bij de NOS, waarna ze het interview in tranen verliet.

In de verlengingen toonde Nederland zich, maar Beerensteyn kreeg haar vizier niet op scherp. Aan de overkant had Spanje wel genoeg aan één uitgespeelde kans. De ingevallen Paralluelo trapte de WK-droom van Oranje aan diggelen. Spanje plaatst zich zo als eerste voor de halve finales.

Ook Lineth Beerensteyn baalde achteraf. De spits had meerdere kansen om de wedstrijd te beslissen. "Ik heb er maar één wood voor en dat is zuur. Het is al knap dat je als spits in zo een wedstrijd zo veel kansen kan creëren, dat ze er niet ingaan is ontzettend balen", aldus Beerensteyn.