5. 90+2' - Doelpunt - Gustaf Nilsson (1 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 16 - 06/11/22 - 16:00
90+2'
Gustaf Nilsson
90+2'
1 - 1

Union en Westerlo hebben de koek verdeeld. Na de openingsgoal van de bezoekers beet Union zijn tanden stuk. Pas in het absolute slot kon de vicekampioen een verdiend punt pakken.

Union - Westerlo in een notendop:

• Sleutelmoment: In de 2e van 6 toegevoegde minuten maakt Gustaf Nilsson zijn eerste doelpunt in de Belgische competitie. Karel Geraerts speelt zijn troefkaart dus opnieuw goed uit en pakt zo in extremis nog een punt.

• Man van de Match: Lyle Foster was de bedrijvigste man vooraan bij de bezoekers. Vooral in de eerste helft speelde de Zuid-Afrikaan zijn snelheid goed uit en bracht hij Burgess in de problemen. Op slag van rust scoorde hij de openingsgoal na een prima loopactie.

• Opvallend: 24 keer schoot Union richting het doel van Bolat. Slechts één poging daarvan was tussen de palen: die in de 92e minuut. Het was meteen prijs en zo moest Bolat toch een doelpunt toestaan.

Westerlo met 0-1-voorsprong naar de kleedkamers na late goal

Union en Westerlo zijn allebei aan een goed seizoen bezig, maar verloren ook allebei hun laatste wedstrijd voor deze geel-blauwe ontmoeting. De thuisploeg ging donderdag met 0-1 onderuit tegen Union Berlin, de Kempenaren beten vorig weekend in het zand thuis tegen STVV (2-3).

Deze namiddag wilden beide ploegen hun goede gevoel dus niet kwijt raken en weer aanknopen met een zege. De doorregende partij spetterde alleen niet bepaald van de kansen in de eerste helft.

Aan de kant van Westerlo maakten zowel Vaesen als Foster een bijna identieke kans niet af. Beiden liepen ze goed diep in de rug van de Union-defensie, maar beiden schoten ze ook een eind voorlangs.

Veel slordigheden, glijpartijen en slechte balcontacten, ook aan de zijde van Union. Spitsen Boniface en Vanzeir konden wel naar doel schieten, alleen zonder Bolat in de problemen te brengen.

We leken met een logische 0-0 af te stevenen op de rust tot Foster zijn snelheid nog eens uitspeelde. De Zuid-Afrikaan liet de Brusselse verdedigers achter en ze zagen hem niet meer terug. Met zijn zesde van het seizoen stuurde Foster Union met een achterstand naar de kleedkamers.

Nieuwe late goal geeft Union loon naar werken

De boodschap voor Union was duidelijk: ten aanval trekken in de tweede helft. Na geklungel achteraan kreeg Westerlo de kans om er 0-2 van te maken, Lazare kon op de lijn nog keren.

Vanzeir, Adingra, Boniface... Allemaal kregen ze wel kansen om te scoren. Het vizier van geen enkele Union-speler leek echter scherp te staan vandaag. Een schot tussen de palen viel niet te bespeuren.

Een doelman aan het werk zetten, dat deed Vetokele wel aan de overkant. Moris voorkwam tot twee keer toe de 0-2 na een snelle tegenstoot van Westerlo. Dat zouden even later cruciale reddingen blijken.

Invaller Nilsson kon in de toegevoegde tijd de vele kansen van Union eindelijk omzetten in een doelpunt. Gelegenheidsspits Sykes kopte door tot bij de Zweed, die als enige van zijn team wel tussen de palen kon schieten.

Union dus opnieuw met een comeback, bovendien eentje die de derde plaats oplevert in de stand. Door het verlies van Club Brugge eerder vandaag kan het over de kampioen springen.

Voor Westerlo smaakt dit puntje wat zuur na die late gelijkmaker, al staat de promovendus wel nog steeds knap zevende in de stand met 23 punten.

De Roeck: "We hebben de kantelmomenten voor de 0-2 niet genomen"

Jonas De Roeck (trainer Westerlo): "Die late gelijkmaker kwam hard aan bij de jongens. Na de wedstrijd waren ze mentaal echt kapot."

Al bij al was 1-1 een correcte uitslag, zo zag ook De Roeck: "Het was een leuke wedstrijd, met twee ploegen die wilden voetballen. We hebben alleen de kantelmomenten vandaag niet genomen door de 0-2 te missen."

Aan de gelijkmaker ging een stevig duel van Sykes vooraf, die de assist gaf. "Ik vond het wel een overtreding, al ben ik wel voorstander van veel laten doorgaan zoals de scheidsrechter vandaag deed. Intensiteit hoort bij het hedendaagse voetbal."

Karel Geraerts (trainer Union): "1-1 is toch een uitslag waar iedereen mee kan leven. De wedstrijd ging goed op en neer", zo deelde hij de mening van zijn collega De Roeck.

Union schoot meer dan twintig keer op doel, slechts één keer daarvan was tussen de palen. "Telkens liep er iets fout op het einde. In de tweede helft ontwikkelden we goede druk op Westerlo, maar telkens was het net niet."

"Het is ons DNA om te blijven gaan en niet op te geven. Door de vele wedstrijden op korte tijd ontbreekt het wat aan frisheid voor de laatste trap. Normaal hebben mijn spelers die kwaliteiten wel. Alleen is er nu wat verval door de vermoeidheid."

"Dat maken ze goed met hun mentaliteit, daar ben ik heel tevreden over", zo besluit Geraerts.

17:55

EINDE: 1-1

Union doet wat we gewoon zijn van hen: nooit opgeven en blijven vechten. Dat leverde ook nu weer wat op met de late gelijkmaker van Nilsson. Dankzij dat puntje springt Union over Club Brugge naar de derde plaats.

90+7'

De Cuyper trapt de vrije trap van de laatste kans tegen zijn ploegmaat Vetokele. Zo verdwijnt de bal net naast het doel.

90+6'

Lynen schoffelt Dierckx onderuit op interessante positie

Net buiten het strafschopgebied komt Dierckx aan de bal. Lynen ziet het niet graag gebeuren en maakt de overtreding.

90+5'
90+4'

GOAL 1-1: Daar is de gelijkmaker!

Nilsson doet wat de rest van zijn ploegmaats niet konden, namelijk tussen de palen trappen. Een lange bal wordt doorgekopt door Sykes, Nilsson kan binnenwerken.

De invaller kiest een goed moment om zijn eerste goal in de Jupiler Pro League te maken.

90+2'

Moris houdt Union in leven

Opnieuw komt Vetokele voor Moris na een tegenaanval, dit keer is het een nog grotere kans. De uitkomst blijft hetzelfde: Moris houdt hem van een goal. Het levert wel een corner op.

90+2'
90+1'

6 minuten extra tijd

Union krijgt nog wat extra minuten om de derde plaats in het klassement te pakken.