4. 75' - Doelpunt strafschop - Lior Refaelov (4 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 9 - 18/09/22 - 21:01
75'
Lior Refaelov
75'
4 - 1

Het was van 14 augustus in Sint-Truiden geleden dat Anderlecht nog drie punten had gesprokkeld in de competitie, maar in de week dat Michel Verschueren overleed, rechtte het de rug. Paars-wit trakteerde zijn fans op vier doelpunten tegen KV Kortrijk. KVK blijft 1 punt boven de laatste drie plaatsen.

Anderlecht - Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: Hoedt brengt Anderlecht op het uur even in de problemen wanneer hij de aansluitingstreffer via Selemani ongelukkig in eigen doel werkt. Vertonghen neemt de twijfels evenwel meteen daarna weer weg met zijn eerste goal voor paars-wit.

• Man van de match: Lior Refaelov had een voet in maar liefst 3 van de 4 Anderlecht-goals. De 2-0 van Ashimeru kwam er na een perfect aangesneden corner van de Israëliër, hij schilderde de 3-1 op het hoofd van Vertonghen en maakte zélf de 4-1 vanaf de penaltystip.

• Opvallend: Anderlecht maakt een einde aan een negatieve reeks tegen Kortrijk. Het was al van 10 maart 2019 geleden dat het nog eens de punten kon thuishouden tegen KVK. De voorbije drie seizoenen raapte Kortrijk telkens iets in het Lotto Park met twee gelijke spelen en tussendoor zelfs een overwinning.

Verschaeren haalt druk van de ketel

De wedstrijd werd voorafgegaan door een pakkend eerbetoon aan de deze week overleden Michel Verschueren, de oud-manager van Anderlecht. Voor paars-wit was het daarna meteen over naar de orde van de dag, want na de pijnlijke 1 op 12 was een nieuwe uitschuiver uit den boze.

Anderlecht nam dan ook het voortouw, maar bij Kortrijk hielden ze de ruimtes goed klein. De thuisploeg vond amper openingen en zag iets voorbij het kwartier ook nog eens Amuzu uitvallen. Rond het halfuur ging de druk dan toch van de ketel bij Anderlecht. Murillo kopte op een voorzet van Debast goed terug naar Verschaeren en die maakte er fraai 1-0 van.

Kortrijk kon Anderlecht pas kort voor de rust even nerveus krijgen. Lamkel Zé ontbond zijn duivels en KVK-debutant Sych kon uithalen op zijn voorzet, maar Hoedt devieerde het schot nog net in hoekschop. Even later hield diezelfde Sych Silva nog net van een reuzenkans op een lage voorzet van Murillo, Arnstad miste precisie in de herneming.

Refaelov loodst Anderlecht naar broodnodige winst

Anderlecht wou zo snel mogelijk een veilige marge. Silva probeerde het al vroeg in de tweede helft vanuit een scherpe hoek, Ilic pareerde met een beenveeg. De thuisploeg was baas, maar kreeg tien minuten na de rust toch even een waarschuwing toen Watanabe van dichtbij pal op Van Crombrugge besloot.

De boodschap kwam aan bij Anderlecht, meteen daarna diepte paars-wit de voorsprong uit. Murillo kopte een perfect aangesneden hoekschop van Refaelov door tot bij Ashimeru en die kon aan de tweede paal makkelijk de 2-0 binnenkoppen.

De trein leek vertrokken, maar dan schoot Anderlecht in eigen voet op een zeldzame hoekschop voor de bezoekers. Hoedt werkte de bal via Selemani ongelukkig in eigen doel, Kortrijk deed plots weer mee. Amper twee minuten later zette Vertonghen orde op zaken. Op een vrije trap van Refaelov kopte hij zijn eerste treffer voor paars-wit binnen: 3-1.

Twintig minuten voor het einde haalde Tanaka de doorgebroken Refaelov onderuit in de zestien. Schwalbe oordeelde Verboomen, maar de VAR riep de ref naar de monitor. Het scherm werkte evenwel niet, pas na enkele minuten verschenen de beelden en die spraken voor zich: penalty. Refaelov faalde niet en legde de 4-1-eindstand vast.

Mazzu: "De spelers moesten het vertrouwen terugvinden"

• Felice Mazzu (trainer Anderlecht): "Dit is het bewijs van wat ik de voorbije weken al zei. De spelers moesten het vertrouwen terugvinden, het lag niet aan een gebrek aan inzet of intensiteit. Vandaag hebben ze laten zien wat ze in hun mars hebben als dat vertrouwen er wel is. Ik heb zelf het vertrouwen nooit verloren, als coach moet je werken op de goede en slechte momenten en je groep blijven aanmoedigen. De manier waarop was vandaag ook goed. Misschien niet voor de volle 90 minuten, maar er waren veel momenten waarop we mooie dingen hebben laten zien."

• Adnan Custovic (trainer Kortrijk): "In de eerste helft stonden we nog goed in positie, we hebben maar enkele kansen weggegeven en slikten de 1-0. In de tweede helft deden we het niet goed op de stilstaande fases, we incasseerden twee goals op hoekschoppen. De vierde goal viel dan ook nog eens op een hoekschop voor ons, na die tegenaanval en penalty. We hebben werkpunten, maar we speelden vandaag ook tegen een erg efficiënt Anderlecht. Er zijn ook genoeg positieve punten om mee te nemen. We gaan blijven knokken, ik ben er zeker van dat Kortrijk volgend jaar nog op het hoogste niveau speelt."

90+8' tweede helft
90+8'

Anderlecht doet wat het moet doen. Na een pijnlijke 1 op 12 knoopt het weer aan met de overwinning na een overtuigende prestatie tegen Kortrijk. Een ongelukkige tegengoal was het enige smetje op een ruime 4-1-overwinning. Kortrijk blijft na een 0 op 6 onderaan het klassement hangen.

90+1'

7 minuten extra

We gaan nog even door met voetballen. Door de problemen met het VAR-scherm bij de penaltyfase met Refaelov komen er maar liefst 7 minuten bij.

90+1'

We gaan nog even door met voetballen. Door de problemen met de VAR bij de penaltyfase met Refaelov komen er maar liefst 7 minuten bij.

90'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
87'

Anderlecht duwt toch nog even door voor een vijfde goal, maar zowel voor Esposito als Duranville lukt het na een mooie uitgesponnen aanval net niet. Hangt er nog een goal in de lucht?

82'
82'
81'

Kortrijk hangt in de touwen, terwijl bij Anderlecht de doelpuntenhonger nu ook wel gestild lijkt. De broodnodige driepunter is binnen handbereik.

75'

Applauswissel

Refaelov mag meteen na zijn penaltytreffer gaan rusten. Hij wordt vervangen door Esposito.

75'
penalty
4-1
74'

Refaelov dikt de score aan

Refaelov laat zich niet uit zijn lood slaan door al het tumult. Hij stuurt Ilic de verkeerde kant uit en brengt Anderlecht nu wel heel dicht bij een noodzakelijke driepunter.

73'

Penalty!

De monitor werkt weer en de beelden spreken voor zich. Refaelov zocht de penalty, maar er was ook contact. Verboomen stelt zijn beslissing bij: geen geel voor Refaelov, wel een penalty.

71'

VAR geeft niet thuis

Verboomen moet naar de beelden gaan kijken. Gaat de bal dan toch nog op de stip voor Anderlecht? Er leek wel degelijk sprake van een overtreding van Tanaka, maar voorlopig is het wachten op beelden. Het scherm werkt namelijk niet...

69'

Geen penalty voor Refaelov

Snelle omschakeling van Anderlecht. Ashimeru zet zich door en geeft mee aan de mee opgerukte Refaelov. Die wordt in de zestien onderuit gehaald, maar scheidsrechter Verboomen ziet er een schwalbe in en trekt geel. Refealov is in alle staten.